Головна Новини Туристичний сезон на Тернопільщині відкриють угорською кухнею і роком

Туристичний сезон на Тернопільщині відкриють угорською кухнею і роком

Туристичний сезон на Тернопіллі цього року відкриють фестивалем «ФеренцФест». Пройде він у Бережанах 6-7 травня. Це буде вже другий мультикультурний фестиваль, присвячений трансільванському князю Ференцу Ракоці II. Він є героєм угорського народу, адже у 1707 році у Бережанах виголосив «Маніфест», у якому закликав угорців виступити проти панування Габсбургів.

Минулорічний фестиваль видався вдалим, тож організатори планують зробити його традиційним.

«Такі події мають не тільки історичну, культурну, економічну, а й політичну складову, – зазначає краєзнавець історик Сергій Ткачов. – На кордонах будь-якої держави розвиваються відцентрові політичні сили. І Закарпаття не виключення, ми не маємо закривати очі на ці події, і думаю такі фестивалі, коли наші українські угорці приїздять до нас, ми спілкуємось, вивчаємо їхню історію, думаю такі контакти будуть тільки на добре і не зашкодять.».

Гості фестивалю матимуть можливість пізнати Угорщину через їхню кухню та музику.

«Є попередні домовленості, що на фестиваль приїде рок-музикант із Будапешту, – розповів Ігор Мамус, співорганізатор заходу. – Пан Міклош вивчає українську народну пісню і творить на її основі рокові композиції. Раніше він вивчав фольклор у Полтавській області і його спільний концерт з полтавськими бабусями у Будапешті мав шалений успіх. За два-три тижні перед фестивалем він приїде знайомитись з тернопільським фольклором і до фестивалю теж щось презентує із того, що дослідить і вивчить у наших краях. Угорську кухню, як і минулого року, представлятимуть працівники Закарпатського угорського інституту. Також угорці Берегівського та Виноградівського районів, які входять до Спілки господарів садиб і агротуризму представлять свої сири, вино, м’ясні вироби, спеції.».

Організатори зазначають, що мали рік часу, щоб все обдумати та зробити фестиваль ще цікавішим. Зокрема, цього разу по-новому підійдуть до декорацій фестивального простору. Запросили до участі американського скульптора, який вже декілька років живе у Тернополі Ліланда Бені. Він планує виготовити скульптури із трьохсотлітніх сухих дерев, які «чули» голос Ракоці. У Бережанському замку планують влаштувати виставку картин художника, поета, композитора, який має угорське коріння Йосипа Бартоша. Він, до речі, вже більше 15-ти років доглядає та відновлює замок Сент-Міклош поблизу Мукачево, який колись належав батьку Ференца Ракоці Другого. У програмі фестивалю також є костюмована хода за участю угорських реконструкторів. Подумають організатори і над історичною реконструкцією та іншими цікавинками для дорослих і малечі.