Головна Новини Трагедія в бальйоні “Збруч”: від неадекватного солдата до грат на вікнах

Трагедія в бальйоні “Збруч”: від неадекватного солдата до грат на вікнах

larinВ суботу 7 лютого, командир бальйону триторіальної оборони «Збруч» Ігор Ларін прийшов розказати журналістам власну версію подій, які відбувалися в селі Червоний Чабан Херсонської області. Нагадаємо під-час пожежі тоді загинуло шість і отримали травми дванадцять військовослужбовців з Тернопільщини.

 Ігор Ларін стверджує, що всі військові намети згоріли приблизно за три хвилини, зі слів комбата намети якими були укомплектовані військовослужбовці “Збруча” згорає за 12-40 секунд, причому немає значення чи він на відкритій місцевості чи у приміщенні. «Спалахнув один намет і послідовно полум’я перекинулось на решта наметів, і боєкомплект у першому наметі почав детонувати дуже швидко, коли тільки купол згорів і вогонь опускався вниз, – пояснив Ігор Ларін. – Палатка, яка загорілася першою, стояла навпроти входу. Що там детонувало – це питання, на яке дасть відповідь слідство. Полум’я розповсюджувалося від входу, і військовослужбовцям психологічно важко було бігти у напрямку, де було джерело загорання, і де була стрілянина від детонування боєкомплекту»

Командир батальйону Ігор Ларін вважає, що план евакуації в умовах в яких перебував особовий склад бальйону і правила пожежної безпеки то другорядне. Відповів на питання про план евакуації питанням до журналістів: «А з окопу є план евакуації, з бліндажа, танку? Ми знаходимося там в бойових умовах».

Боєць батальйону «Збруч» Роман Слободян який був під час пожежі в місці розташування та залишився живим і неушкодженим згадує,що військовослужбовець, який здійснив підпал наметів, був  неадекватною людиною.

«За близько 20-25 хвилин до підпалу з його сторони пролунали постріли, – згадує Роман. – Він наставляв автомат на військовослужбовця з нашої частини. В нього відібрали цей автомат. Потім він взяв у своїй палатці ще один автомат. Далі військовослужбовці з його частини забрали його в палатку. Ми розійшлися – все було нормально. Через пару хвилин почала горіти їхня палатка. Коли я вийшов з своєї палатки і побачив, що вона горить, почав будити своїх товаришів, але задимлення було дуже сильне. Дим йшов зверху і був дуже їдкий… Далі почали рватися боєприпаси»

Командир Ігор Ларін додає, що ті постріли врятували життя військовослужбовців, бо відних пробулилася більшість солдат.

Однак залишається і багато відкритих запитань, зокрема, щодо грат на вікнах «корівника» про які  Ігор Ларін спочатку казав, що «Вони не стали причиною того, що солдат не могли врятувати», а потім, Роман Слободян розповів, що завдяки відтягнутим гратам з одного з вікон автомобілем Опель Фронтера вдалося витягнути шість військовослужбовців. Однозначно крапку в цій історії поставить військова прокуратура….