Головна Новини Травми на виробництвах Тернопільщини – усі з власної вини, запевняють інспектори Держпраці

Травми на виробництвах Тернопільщини – усі з власної вини, запевняють інспектори Держпраці

У 2020 році в Тернопільському та Зборівському районі сталося три випадки травмування працівників на робочому місці. В одному з агропромислових підприємств Тернопільського району головний енергетик, при проведенні ремонтних робіт та трансформаторній підстанції, отримав опіки рук та обличчя. На одному з промислових підприємств району працівниця під час пересування впала та отримала перелом ноги. А у лікувальному закладі Тернопільського району медсестра відносила пробірки з аналізами, впала на сходовій клітці на сходах, в результаті падіння отримала травму – закритий перелом обох щиколоток.
При розслідуванні цих випадків комісія з розслідування нещасних випадків на виробництві прийшла до висновків, що вони трапилися з особистої вини, через неуважність.
Тому хочу попередити працівників підприємств, що потрібно не тільки дотримуватися вимог з охорони праці, інструкцій, але і дбати про власну безпеку.
В чинниму законодавстві України, а саме статті 14 Закону України «Про охорону праці» – «Обов’язки працівника щодо додержання вимог нормативно – правових актів з охорони праці», йдеться про те, що працівники зобов’язані дбати про власну безпеку на виробництві.
Зокрема, працівник зобов’язаний: дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.
А крім того, знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту. Бо навіть невелике порушення безпеки праці, якщо його вчасно не виправити, може кардинально змінити чиюсь долю. І потім вже ні слова, ні матеріальне відшкодування Фонду не зможе в повній мірі компенсувати працівникові втраченого здоров’я.

О. Романюк, страховий експерт з охорони праці Тернопільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.