Головна Новини Травень буде багатим на фестивалі

Травень буде багатим на фестивалі

Цьогорічний травень буде найфестивальнішим місяцем у році. Майже кожні вихідні заплановано проводити різноманітні події. Окрім шести фестивалів будуть ще Тернопільські дні моди, Дні Європи, та Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest- 2017».

Серед пропонованих заходів є уже відомі, які проводяться не перший рік, а є нові. І саме один із нових буде першим у переліку травневих фестивалів. Це фестиваль місцевої їжі та культури «Тернопільська брама». Назвали його так, оскільки організатори ставлять собі за мету показати Тернопіль всій Україні, образно кажучи, відкрити браму до нашого міста гостям зі всієї держави. Обіцяють оригінально підійти до оформлення фестивального простору, зокрема, облаштують тернопільську браму, яка колись була перед замком. Вона буде складатися з різних гастрономічних елементів і сягне заввишки майже семи метрів. Крім того, будуть відтворені давні споруди міста: замок, ратуша, залізничний вокзал та інші. Під час заходу також планують встановити гастрономічний рекорд – презентують та роздадуть гостям фестивалю ковбасу, завдовжки 400 метрів. Щодня відвідувачів розважатимуть також різноманітні гурти і виконавці. Триватиме «Тернопільська брама» 5-7 травня на Театральному майдані.

У ці ж дні туристичний сезон в області відкриє вже другий «ФеренцФест» у Бережанах. Нагадаємо, що присвячений він трансильванському князю Ференцу Ракоці Другому. На початку 18 століття він сім років жив у Бережанах, а в 1707 році проголосив відозву, яка стала початком боротьби угорців за незалежність. Під час фестивалю буде нагода більше дізнатися про культуру угорців, скуштувати страви їхньої кухні, навчитися угорських танців тощо. Заплановано, що на захід приїде угорський рок-музикант Міклош та український художник угорського походження Йожеф Бартош із Чинадієво. Фестиваль проходитиме 6-7 травня у Бережанському замку.

На наступні вихідні заплановано одразу три події: 12-14 травня – п’ятий мистецький міжнародний фестиваль «Ї», а 13-14 – Другий міжнародний мистецький фестиваль «Співоче поле» та «Фон Вакано Крафт фест». Ювілейний «Ї» потішить багатьма цікавими музичними, поетичними, літературними зустрічами. Будуть не тільки учасники з України, а й Польщі і Білорусі. А літературну частину фестивалю можна сміло називати зірковою. Так, перед публікою виступатимуть Василь Махно, Сергій Жадан, Олександр Ірванець, брати Капранови, Макс Кідрук, Юрій Винничук, Юрій Іздрик, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Марк Лівін, Катерина Бабкіна, Дмитро Лазуткін, Віталій Рижков з Білорусі та інші. А спраглі до знань зможуть послухати лекції Мар’яни Савки та Романа Скрипіна.

Мистецький фестиваль «Співоче поле. Тернопіль», який розгорнеться у парку Національного відродження, приурочать до Дня матері. Участь у ньому візьмуть дитячі та дорослі творчі колективи Тернопілля, відомі виконавці. Cпеціальним гостем заходу стане легенда української естради Валерій Маренич з «Тріо Марничів». У рамках фестивалю також діятимуть містечко народних майстрів, майстер-класи, різноманітні конкурси, спортивні змагання для дітей і дорослих. Широко будуть представлені і тернопільські заклади громадського харчування. Завітає на захід телеведучий Костянтин Грубич, який проведе майстер-клас з приготування чогось смачненького та допомагатиме організаторам свята у встановлені кулінарного рекорду із приготування зеленого борщу. Паралельно із цим фестивалем в парку відбудеться ще один – «Цвіт вишиванки». А про фестиваль крафтового пива та мяса «Фон Вакано Крафт Фест» ми уже повідомляли.

18-19 травня мають відбутися «Тернопільські дні моди», а 19-20 – Дні Європи. Інвестиційний форму пройде 25-26 травня, а завершить фестивальний місяць студентський захід «StudFest 2017».