Головна Новини То дітей на Тернопільщині труїв кухар?

То дітей на Тернопільщині труїв кухар?

27-28 квітня 2017 року з ознаками гострої кишкової інфекції за медичною допомогою звернулися та були госпіталізовані у дитяче інфекційне відділення Заліщицької ЦРЛ 5 вихованців дошкільного навчального закладу «Горобинка» смт. Товсте, Заліщицького району, Тернопільської області. На сьогоднішній день спалах локалізовано та ліквідовано. Усі хворі проліковані та виписані зі стаціонару.
З метою встановлення причин виникнення спалаху та його ліквідації в організованому дошкільному закладі фахівцями Державної установи “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” проведено комплекс протиепідемічних заходів з локалізації та ліквідації ускладненої епідситуації. Для лабораторних досліджень відібрано 48 проб з об’єктів довкілля на виявлення патогенної та умовно-патогенної флори (питна вода, змиви, харчові продукти), обстежено 62 контактні особи. Згідно з результатами бактеріологічних досліджень етіологічним фактором спалаху став золотистий стафілокок. У вогнищі здійснено заключну дезінфекцію.
У ході епідрозслідування встановлені обставини, що спонукали виникненню та поширенню інфекції – це недотримання правил особистої гігієни, порушення дезрежиму у дошкільному навчальному закладі «Горобинка», не виключено, що причиною спалаху послужили працівники кухні (за результами мікробіологічного дослідження мазків з носа та зіву виділено золотистий стафілокок).

Лікар-епідеміолог Заставна Т.Ю.