Головна Новини Торнадо на Тернопільщині (відео)

Торнадо на Тернопільщині (відео)

Вчора на Тернопільщині пронісся міні торнадо. Десятки відео виклали користувачі соціальних мереж на яких зафіксували незвичне для нашої області явище – торнадо.

Зміни клімату в світі і зокрема в Україні призводять до того, що для нашої місцевості стають звичні тропічні зливи, різкі перепади температур, вітри, град. Варто врахувати, що цього року взагалі не було снігу та від’ємних температур, це не могло не відзначитися  на погоді влітку.

Упродовж останнього десятиріччя в Україні зафіксували майже 240 випадків виникнення катастрофічних природних явищ метеорологічного походження, що завдали значних матеріальних збитків.

Небезпечні метеорологічні явища, що мають місце в Україні:

    • сильні зливи (Карпатські гори);
    • град (на всій території України);
    • сильна спека (степова зона);
    • суховії, посухи (степова та східна лісостепова зони);
    • урагани, шквали, смерчі (більша частина території);
    • пилові бурі (південний схід степової зони);
    • сильні тумани (південний схід степової зони);
    • сильні заметілі (південний схід степової зони);
    • снігові заноси (Карпати);
    • значні ожеледі (степова зона);
    • сильний мороз (північ Полісся та схід лісостепової зони).

Смерч

Досить часто грозова хмара породжує таке страшне явище, як смерч. Смерч – це сильний атмосферний вихор, який опускається з основи купчасто-дощової хмари у вигляді темної воронки чи хобота (частіше декількох) і має вертикальну вісь, невеликий поперечний перетин і дуже низький тиск у своїй центральній частині.

Смерч – одне з найнебезпечніших атмосферних явищ. Він супроводжується грозою, дощем, градом і, якщо досягає поверхні землі, майже завжди наносить значні руйнування. Знижений тиск усередині смерчів створює «ефект насоса», тобто всмоктування навколишнього повітря, води, пилу, предметів, людей і тварин усередину воронки, підіймає їх високо над землею і переносить на значні відстані.

Воронка – основна складова смерчу, являє собою спіральний вихор, який складається з повітря із домішками води, пилу з надзвичайно великою швидкістю обертання – 600–1000 км/год, іноді 1300 км/год, досягає висоти 1,5 км.

Смерч вважається стихійним явищем, якщо максимальна швидкість вітру в ньому складає 25 м/сек і більше, а для водних поверхонь – понад 30 м/сек. У Північній Америці смерчі відомі під назвою «торнадо», у Європі смерч має назву «тромб».

Середня швидкість переміщення смерчу складає 50–60 км/год, іноді може досягати до 240 км/год. Руйнівну дію цієї стихії можна порівняти з дією ударної хвилі ядерної зброї.

Смерч триває недовго, переміщаючись разом із хмарою. При проходженні над місцевістю зі швидкістю кількох десятків кілометрів за годину смерч здійснює руйнування, які викликаються не лише величезною швидкістю повітря всередині самого вихору, але й миттєвим стрибком атмосферного тиску, що за лічені секунди може впасти й знову піднятися на кілька десятків гектопаскалів. Будинки із замкненими дверима й вікнами «вибухають» у момент проходження над ними смерчу, цілі стіни вивалюються назовні, рідина з посуду висмоктується й розприскується. Окремий смерч, опускаючись до землі, здійснює спустошення у смузі завширшки кілька сотень метрів і завдовжки від декількох кілометрів до декількох десятків кілометрів.

Виникнення смерчів пов’язане з локальною неоднорідністю атмосфери, зіткненні неоднорідних за вологістю та температурою повітряних мас, теплих (внизу) і холодних (угорі) шарів повітря та сильному боковому вітрі під час грозової погоди.

Смерчі в Україні останнім часом спостерігаються все частіше, переважно влітку в степових районах півдня держави, іноді виникають на Поліссі.

Деякі запобіжні заходи, що допоможуть пережити смерч максимально безболісно:

  • Перевірте, наскільки добре закріплене покриття вашого даху
  • Приберіть з відкритого простору легкі предмети (бочки, ящики, предмети меблів, поставте у стаціонарний гараж автомобіль)
  • Зачиніть усі вікна і двері
  • Перекрийте водо-, газо-, електропостачання, загасіть вогонь у грубах
  • Заховайтеся у міцнішій будівлі, підвалі або погребі
  • На відкритій місцевості – сісти на землю, а при наближенні воронки «розпластатися» на поверхні землі, обтяжити себе всіма наявними підручними засобами, не підіймати голови, доки смерч не мине
  • У жодному разі не шукати укриття під великими деревами, у пригоді можуть стати невисокі кущі, за які можна міцно вчепитися
  • Відійдіть якомога далі від легкових автомобілів, кіосків, тимчасових споруд та хитких старих будинків, укриватися всередині них також небезпечно
  • У будь-якому разі не покидайте свій притулок відразу, почекайте певний час, бо смерч може повернутися

Руйнівна роль та непоправна шкода від погодних катаклізмів будуть тільки посилюватись, каже науковець Сергій Степаненко. Без детальної розробки планів адаптації до змін клімату населення матиме великі ризики для життя, не виключені каліцтва та смерті. Клімат змінюється дуже швидкими темпами. Якщо не подбати про безпеку зараз, через 5-10 років може бути пізно, вважає він. Набагато дієвіше й дешевше запобігти, ніж потім ліквідовувати наслідки.

“Тому відкладати не можна. Потрібно негайно покращувати службу попередження природних явищ і катаклізмів. Прогноз дається кожній детальній території. Спецзасоби виявляють і попереджують про те, що приміром, за 3 години насувається смерч чи ураган. Україні потрібні сучасні радари, якими можна виявляти такі явища. І хоч спрогнозувати завчасно виникнення урагану неможливо, але де він саме знаходиться, можна дізнатись. Приміром, у США, поки не було такої служби оповіщення, там щороку від смерчів гинуло кілька сотень людей. Після її появи кількість летальних випадків скоротилася до одиничних”, – повідомив вчений.

Смерчі й торнадо можна виявляти, і за допомогою спеціального обладнання визначити, куди вони рухаються, каже науковець. Завчасно сповістити людей конкретного населеного пункту, де пройде град чи смерч, сильні опади. У всьому світі, каже пан Степаненко, метеорологічні служби над цим працюють і поступово адаптуються до змін клімату. Тоді як в Україні метеорологічна служба залишилась на рівні 80-х років.

https://youtu.be/8qaIvVxxZhc