Головна Новини ТОП 10 найцікавіших фактів про піцу

ТОП 10 найцікавіших фактів про піцу

Найпопулярнішою стравою у всьому світі вже багато років є піца – Тернопіль важко уявити без піцерій та доставки цієї страви. Скуштувати найсмачнішу піцу в місті можна у мережі закладів харчування «Автопорт», а просто зараз ми пропонуємо ознайомитися із цікавими та несподіваними фактами, зв’язаними із цим смаколиком.

  1. Найбільша піца круглої форми, випечена у світі, мала діаметр 37,4м. А для приготування страви-рекордсмена прямокутної форми пішло 9500 коржів, більше тонни сиру та 320кг соусу.
  2. Піца у космосі. У 2001 році страву доставили спеціальною ракетою на Міжнародну Космічну Станцію у рамках рекламної акції, вартість котрої обійшлася у 1 млн. доларів. На даний час у НАСА розробляють ЗД принтер, за допомогою якого піцу можна було би надрукувати для космонавтів.
  3. Італійські фармакологи довели, що справжня італійська піца за умови регулярного вживання, допомагає при лікуванні деяких видів раку, знижує ризик інфаркту в декілька разів. А ще – сприяє схудненню, якщо при приготуванні тіста не використовувати дріжджі, а в якості начинки взяти овочі.
  4. Одного разу прем’єр-міністр Італії С. Берлусконі необачно заявив, що у Фінляндії не вміють готувати піцу. Скандинави дуже обурилися і в тому ж році виграли міжнародний конкурс піци, посунувши італійців на друге місце. Страву, котра стала переможцем, саркастично назвали в честь політика.
  5. Корж для піци може замінити собою художнє полотно – стверджує власник ресторану в Глазго. У його закладі відбувається проект «Піца Кутюр», в рамках котрого на основі для страви створюють портрети відомих людей – спортсменів, модельєрів, співаків, політиків. Фарбами для «картин» виступають томатний соус та моцарелла.
  6. Усі знають про німецький фестиваль пива Октоберфест, та не всі чули, що піца теж має своє професійне свято. Торжество Pizzafest відбувається в італійському Неаполі щороку у вересні і на нього збираються фанати страви з усього світу. А в США регулярно проводять Чемпіонати з поїдання піци. Абсолютним рекордсменом у 2010р. став 24-річний Джої Честнат, який з’їв 45 шматків страви всього за 10хв.
  7. Перша в світі піцерія з’явилася в Італії у 18 столітті і вона працює по сьогоднішній день. Відвідувачам пропонують скуштувати три десятки видів страви, та інші смаколики місцевої кухні. Працює заклад Pizzeria Antica Port’Alba у Неаполі. А найбільший в світі музей-ресторан піци Pizza Brain діє у Філадельфії.
  8. Хочете скуштувати «живу» піцу? Тоді відправляйтесь у Японію! Там вам подадуть страву із найтоншими скибочками риби, які ворушаться від гарячої пари. А в Одесі в ресторані «Грінвіч» можна спробувати «Чорну піцу», яку готують із тіста, забарвленого чорнилом каракатиці, та з начинкою із чорної, червоної і зеленої ікри. Французи добавляють у начинку смажені яйця, а бразильці – горошок і боби.
  9. Одного разу співачка Леді Гага, побачивши величезну чергу за квитками на її концерт, вирішила подякувати своїм фанатам. Вона замовила для них піцу на суму 1000 доларів, за що ще більше полюбилася своїм прихильникам.
  10. Чудовим подарунком для фанатів піци стане парфум Піца Деметер Франгранс від відомого американського бренду. Серед його незвичних ароматів є композиції весняного дощу, сонячних променів та піци (з нотками томатів та прянощів).

Одного разу група голодних хакерів ненадовго заблокувала сайт піцерії за те, що їм довелося чекати на своє замовлення на 2 год. довше. Замовляючи піцу в «Автопорт» можна бути впевненим, що кур’єри прибудуть вчасно та не залишать вас голодними!