Головна Новини Тонни калу, сміття та інших відходів потрапляють у Тернопільський став через підземну...

Тонни калу, сміття та інших відходів потрапляють у Тернопільський став через підземну річку (фото, відео)

Тернопільська річка Рудка із давньою та славною історією на сьогодні перетворилася у головного переносника нечистот, які вже кілька років стікають через бетонні каналізаційні труби до озера, пишуть Тернополяни
Як розповів житель Тернополя Руслан Олійник, ситуація із викиданням з Рудки до озера бруду, промислових нечистот турбує жителів міста приблизно 5 років. За словами пана Руслана, для того, щоб переконатися у правдивості та гостроті проблеми, тернополянам досить стати неподалік стоку річки й відчути, як із неї тхне, як від каналізаційної труби.

— Про викиди нечистот з Рудки люди говорять дуже давно, при цьому з роками ситуація лише загострюється. Особливо нагально постало перед тернополянами питання скидання у став неочищених відходів з Рудки в останні рік-півроку часу. Вважаю, що систематичні викиди нечистот відбуваються насамперед через те, що до системи водовідведення «прилаштовано» незаконні «врізки» труб (звідти і тече значна частина забруднювачів) . Влітку, при гарній погоді, неодноразово доводилося спостерігати, як декілька тонн нечистот витікало в озеро із місця стоку води. Значний викид бруду та сміття до озера тернополяни могли спостерігати якраз під час етно-гастрономічного фестивалю «Галицька дефіляда». Тільки місцеві чиновники в один голос запевняли нас, що із труб підземної річки витікають дощові води, — розповів Руслан Олійник.

Тернополянин зазначив, що вже неодноразово з іншими мешканцями звертався до місцевої влади із проханням зафіксувати факт зливу нечистот у річку. Щоб змусити управлінців звернути увагу на проблему, тернопільські рибалки спільно з представниками ГО «Скеля» провели збір підписів. Як зазначив пан Руслан, саме це підштовхнуло посадовців дозволити підняти панельні плити над Рудкою під час чергового «смердючого» викиду з річки.

— Коли нам вдалося добитися того, що працівники санепідемстанції проведуть перевірку вмісту водного стоку, проби води з річки було таки зафіксовано. Хоча, в «наявності» у трубах «недощових» вод ніхто не сумнівався і без експертизи. Як тільки місцеві служби підняли панельні плити, із каналізаційного колодязя потягнуло таким смородом, що від специфічного запаху люди розбіглися в різні сторони. До того ж, від спостережень з минулих викидів у мене збереглося багато фото- та відеодоказів того, що аж ніяк не дощова вода стікала зі смердючої річки до ставу, — зауважив тернополянин, додавши, що йому на разі невідомі результати експертизи води з Рудки.

Руслан Олійник додав, що вже кілька років у Тернополі розробляється проект щодо проведення очистки води. Як повідомляли пану Руслану, на сьогоднішній день останній завершений на 90%. Та чи реалізують у місті зазначений проект, чи Тернопільський став перетвориться на болото, чоловіку невідомо.

Варто зазначити, що кореспондентка «Тернополян» телефонувала в управління Державної екологічної iнспекцiї у Тернопiльськiй області. Тільки від першого заступника Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Юрія Рослого не вдалося отримати інформацію з приводу стану «замурованої» Рудки. Юрій Володимирович відмовився коментувати, чому систематичні викиди нечистот потрапляють до ставу, посилаючись на відсутність на робочому місці компетентного по цьому питанню начальника держекоінспекції Едуарда Ференца.