Головна Новини «Тернопіль1» у прямому ефірі з Ватикану транслюватиме віднову почитання Чудотворної ікони розп’яття...

«Тернопіль1» у прямому ефірі з Ватикану транслюватиме віднову почитання Чудотворної ікони розп’яття Спасителя

В пятницю, 29 березня, у Ватикані відновлять почитання Чудотворної ікони розп’яття Спасителя із Зарваниці. У Базилиці Святого Петра відбудеться чин благословення корони Тернового вінка Святійшим Отцем Франциском Папою Римським. Пряму трансляцію з Ватикану можна буде переглянути на телеканалі «Тернопіль1» 29 березня о 18 годині.

Завдяки чудотворній іконі Богородиці Марійський духовний центр у Зарваниці відомий на весь світ. Однак мало хто знає, що тут була ще одна, не менш шанована святиня – чудотворна ікона Розп’ятого Спасителя. Вона була центральною іконою в парафіяльній церкві Пресвятої Трійці. Це добре пам’ятають старожили села.

«Як ми тільки церкву відкрили, отець Монастирський звідкись привіз образ. Кожен, хто приходив до церкви, міг цю святиню побачити», – каже мешканець Зарваниці Володимир Баран.

Історія ікони Розп’ятого Спаса дуже цікава. У 1728 році мешканець Зарваниці Стефан Долган знайшов у полі «чорну шухляду», у якій зберігалось зображення розп’яття Ісуса Христа, написане на шовку. Стефан забрав святиню додому. Через якийсь час завдяки святині стали траплятися дива. Чутки швидко ширилися селом. Іконою зацікавився тодішній губернатор Зарваниці, який дуже хотів мати її у своїй колекції, але ікону передали до церкви.

У 1742 році київський митрополит та львівський архиєпископ Атанасій Шептицький коронував ікону та визнав її чудотворною. Майже двісті років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці і була дуже шанованою. Під час Другої світової війни ікона зникла. Двадцять років тому уродженець Зарваниці Віктор Чернов знайшов частину ризи ікони на руїнах старої будівлі в селі.

«Вона була срібна. Обійшов ще територію, але іншої частини не знайшов», – згадує Віктор Чернов.

Пошуки зниклої чудотворної ікони привели до Львівського державного архіву, де віднайшли документи, що засвідчують приїзд до Зарваниці спеціальної комісії, яка підтвердила чудотворну дію ікони.

«Ця комісія в Зарваниці працювала три дні, зібрала понад сорок свідчень різних осіб, – розповідає сотрудник архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, отець Роман Демуш. – Результат заключення комісії передали до Рима. Після позитивної відповіді з Ватикану митрополит Атанасій Шептицький приїхав до Зарваниці і урочисто визнав ікону Розп’ятого Спасителя Чудотворною».

За ініціативи Архієпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ та за жертовної підтримки благодійного фонду Ігоря Гуди «Твори Добро» ікону розп’ятого Спасителя із Зарваниці відновлено у вигляді детальної копії. Для повернення віднови почитання ікони її 29 березня перевезуть до Риму для благословення корони Тернового вінка Святійшим Отцем Франциском Папою Римським у Базилиці Святого Петра. Пряму трансляцію з Ватикану можна буде побачити на телеканалі «Тернопіль1». Початок в п’ятницю, 29 березня, о 18 годині.

ісля почитання Ікони Святішим Отцем Папою Римським, ікона перший тиждень квітня перебуватиме в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці міста Тернополя, а відтак, її повернуть назад до Завраниці. Святиню виставлять для почитання у південній каплиці Собору Зарваницької Матері Божої.