Головна Новини Тернопіль три дні “гудів” (фото)

Тернопіль три дні “гудів” (фото)

Кулінарні майстер-класи, безкоштовні частування, народний конкурс краси «Мавка2016», конкурс «Найсмачніше солодке печиво імені Дарії Цвек», різноманітні кулінарні конкурси для тернополян, народні майстерні, виступи музичних гуртів та вогняне шоу артистів на ходулях. Усе це та багато іншого могли скуштувати, побачити та послухати відвідувачі п’ятого етно-гастрономічного фестивалю «Галицька дефіляда», який вже традиційно проходить у Тернополі на Зелені свята.

Фестиваль тривав три дні у парку імені Тараса Шевченка. Щодо гастрономічної складової, то перший день був «зеленим». Кухарі одного із закладів громадського харчування, а у фестивалі брали участь дев’ять таких закладів, розказали і показали, що можна приготувати із їстівних рослин, які ростуть у полі та лісі. Таким чином можна не тільки спробувати нові смаки, а й збагатити організм вітамінами. Для дегустації приготували холодник та рагу із кропивою, кашу з лободою та салат із листя кульбаби.

Другий день став «ситним»: організатори провели майстер-клас із приготування печені із птиці за рецептом нашої землячки, автора кулінарних книг Дарії Цвек. Використали для неї більше 50-ти тушок бройлерів та 70 кілограмів картоплі. Спочатку птицю запекли на мангалі. Окремо приготували молоду картоплю з морквою та прянощами і в кінці додали до неї запечене м’ясо. Скуштувати цю страву було дуже багато бажаючих, які вишикувалися у довгу чергу. Організатори зазначають, що роздали майже 1000 порцій.

Третього дня, у неділю, тернополян пригощали сухим печивом місцеві господині, оскільки він був «солодким». Відбулося це у рамках конкурсу «Найсмачніше солодке печиво імені Дарії Цвек». У ньому взяли участь 13 пекарів-аматорів. Представили вони в основному печиво за власними або запозиченими із кулінарних книг і журналів рецептами. А одна із учасниць приготувала печиво за рецептом із книги саме Дарії Цвек під назвою «Мушлі». Був серед учасників і один хлопчина. Вироби конкурсантів оцінювало журі, до якого увійшло троє професійних кондитерів та журналіст. Кожен конкурсант отримував від 1 до 10 балів за смак печива та його презентацію. У результатів найбільше балів отримали троє конкурсантів, між якими розділили приз у розмірі 1000 гривень. А перемогла у цьому конкурсі тернополянка Надія Крушельницька. Вона приготувала звичайне пісочне печиво із журавлиною та горіхами і назвала його «Щаслива Україна». Це її власний рецепт, над яким вона експериментувала тиждень часу.

Для тих, же хто прийшов на «Галицьку Дефіляду» не тільки поїсти і попити, було багато інших занять: майстер-класи з гончарства і розпису по склу, виступи музичних гуртів, конкурси. Чимало глядачів зібрав конкурс «Мавка2016». За цей титул у ньому змагалося 12 дівчат, а перемогла учасниця під номером 8 – Аліна Насінник із Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

Фото Kurt Lee