Головна Новини Тернопіль переміг у престижному всеукраїнському конкурсі як найбільш відкрите та інноваційне місто

Тернопіль переміг у престижному всеукраїнському конкурсі як найбільш відкрите та інноваційне місто

У столиці України під час щорічної церемонії нагородження міст-лідерів з впровадження інноваційних рішень в інфраструктуру, Тернопіль отримав нагороду у номінації «Відкрите інноваційне місто». Нагородження відбулося в рамках Kyiv Smart City Forum 2019 – одного з головних подій Східної Європи та унікального місце зустрічі для екосистеми розумних міст.

У Тернополі працює система відкритої влади

Це найпрестижніша номінація у рамках Kyiv Smart City Forum 2019. Висококваліфіковане журі у складі науковців-урбаністів, архітекторів та бізнес-експертів України проаналізувало 102 конкурсні заявки. Відповідно до результатів конкурсу, Тернопіль визнаний найуспішнішим у залученні жителів до процесів управління містом на основі використання інформаційно-комунікаційних технологій.

Тернопіль вже другий рік поспіль перемагає на конкурсі Smart City. Попередня нагорода – у номінації «Найкраща транспортна модель міста 2018 року».

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, розвиток сучасного міста – це відкритість влади, інновації та активність громади.

«Відкритість влади, інновації та залучення громади до управління містом – на цих трьох китах базується розвиток сучасного європейського міста. І Тернопіль чітко дотримується цієї формули. Тому ми надзвичайно горді за те, що експертне середовище високо оцінило Тернопіль на всеукраїнському рівні», – підкреслив Сергій Надал.

Громада у смартфоні

За оцінками Асоціації міст України, Тернопіль сьогодні є прикладом для наслідування для більшості українських міст.

«Доки на центральному рівні говорять про запровадження «розумних» технологій «держава у смартфоні», у Тернополі вже декілька років поспіль реалізовують концепцію цифрової демократії – «громада у смартфоні». Не говорять, а діють. Запроваджують електронні сервіси та механізми прямого народовладдя», – заявив голова Асоціації міста України Павло Козирєв.

Транспортні інновації

На завершення Smart City Forum, міський голова Тернополя презентував транспортні інновації у Тернополі, як складової трансформації міста у розумне.

Сергій Надал, зокрема, розповів про влаштування розумних зупинок та системи сповіщення пасажирів, спостереження за рухом громадського транспорту в режимі реального часу, про забезпечення безкоштовним проїздом учнів, студентів і усіх пільговиків та переваги впровадження «Електронного квитка» у міському транспорті.

«Якщо порівняти 2017 рік, коли частка пасажирів, які сплачували за проїзд у міському громадському транспорті безготівковою формою розрахунків, складала лише 2%, то в 2019 році уже 60% жителів міста розраховуються за проїзд Картками тернополянина», – наголосив Сергій Надал.

Успішне впровадження у Тернополі персоніфікованого електронного квитка підтвердив і модератор дискусії, керівник програми розвитку інфраструктури українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер. Він висловив сподівання, що, на прикладі Тернополя, система ближчим часом запрацює і в інших українських містах.

Нагадаємо, нещодавно під час всеукраїнського Open Data Forum 2019 (головна подія року у сфері відкритих даних), Тернопіль було визнано переможцем серед міст України за досягнення найвищих стандартів публікації відкритих даних міськими органами управління.

Віра Сотник