Головна Новини Тернопіль отримав один із найвищих в Україні рейтинг прозорості бюджету

Тернопіль отримав один із найвищих в Україні рейтинг прозорості бюджету

27 лютого у приміщенні Тернопільської міської ради відбулося представлення результатів національного рейтингу «Індекс прозорості місцевих бюджетів-2018», під час якого експерти спільно з представниками міської ради обговорили рівень прозорості бюджетного процесу Тернополя.

Індекс прозорості місцевих бюджетів-2018

За результатами незалежного експертного оцінювання бюджету на 2018 рік, Тернопіль має високий рівень прозорості бюджетного процесу та входить у ТОП-10 рейтингу серед усіх міст України. Дослідження проводилося експертами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», під час якого оцінювалися всі стадії бюджетного процесу за трьома основними параметрами: відкритість бюджетної інформації, прозорість прийняття рішень та використання інноваційних практик.

«Оцінювання проводились за унікальною інноваційною методологією, яка включає 139 критерій та дозволяє охопити і проаналізувати всі стадії бюджетного бюджету – від його формування і до звіту про його виконання», – розповідає експерт Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Віталій Світлик.

У кампанії вимірювання Індексу прозорості місцевих бюджетів взяли участь 37 міст України та 50 об’єднаних територіальних громад.

Високий рівень прозорості свідчить про те, що Тернопільська міська рада відповідає більшості критеріїв відкритості бюджетної̈ інформації̈ та прозорості бюджетних рішень, а також використовує певні інновативні практики в бюджетному процесі. Оприлюднена бюджетна інформація відповідає вимогам чинного законодавства.

«Відкритість та пряме народовладдя є одним із головних критеріїв діяльності мерії Тернополя. Показники Національного рейтингу доводять, що ми на вірному шляху. Мерія Тернополя й надалі буде йти шляхом відкритості у всіх напрямках своєї діяльності», – підсумував Сергій Надал.

Під час обговорення експертами також були надані рекомендації Тернополю для максимального підвищення прозорості бюджету міста.

Рейтинги відповідальності та інвестиційної привабливості

Нагадаємо, у 2018 році міський голова Тернополя Сергій Надал в черговий раз визнаний найвідповідальнішим та найефективнішим мером серед всіх керманичів українських міст. Авторитетне видання «Слово і діло» підтвердило, що на сьогодні максимальний рівень виконання запевнень серед усіх мерів саме у Сергія Надала. Мер Тернополя виконав 61% своїх зобов’язань.

Сергій Надал є одним із найдосвідченіших мерів, за час своїх каденцій він виконав 183 обіцянки. Для прикладу, мер Львова Андрій Садовий, який очолює Львів із березня 2006 року (тобто на одну каденцію більше ніж Сергій Надал), дав 389 запевнень, з яких виконав лише 153 (39%).

Таким чином, у рейтингах «Слово і діло» тернопільський міський голова стабільно посідає найвищі позиції вже протягом 5 років поспіль. Тобто це доказ системної роботи Сергія Надала щодо розвитку рідного міста.

Міжнародні та вітчизняні експерти не лише визначають відкритість та прозорість роботи мерії Тернополя, але й позитивну економічну та інвестиційну динаміку. Так Тернопіль регулярно займає провідні місця у вітчизняних та міжнародних економічних рейтингах. Зокрема інвестиційну привабливість Тернополя підтвердили відомі рейтингові агентства.

Журнал fDi Intelligence (Ефдіай Інтелідженс), який видається британською компанією The Financial Times, визнав Тернопіль кращим у рейтингу Європейських міст за показниками економічної ефективності.

Аналітична агенція «Євро-Рейтинг» віддала Тернополю першу позицію інвестиційної ефективності міст України. Тернопіль посів найвищу сходинку рейтингу, випереджаючи навіть Київ.

Нещодавно Національне рейтингове агентство «ІВІ-рейтинг» вже вкотре підтвердило високий рівень інвестиційної привабливості Тернополя (рівень invA). Відповідно до рейтингової шкали «ІВІ-рейтинг», місто з рівнем invA характеризується високою інвестиційною привабливістю, порівняно з іншими об’єктами рейтингування.

Віра Сотник