Головна Новини Тернопіль на карантині: як місто протидіє епідемії COVID-19

Тернопіль на карантині: як місто протидіє епідемії COVID-19

У Тернополі продовжує діяти режим надзвичайної ситуації. Доводимо до відома тернополян про основні заходи щодо лікування хворих та протидії поширенню вірусу.

Самоізоляція тих, хто повернувся з-за кордону

Станом на понеділок 30 березня на самоізоляції у Тернополі перебувають 334 особи, які повернувся з-за кордону і перебувають під спостереженням сімейного лікаря. Формується реєстр тернополян, які нещодавно повернулися із заробітків та турпоїздок.

Кожен громадянин, хто повернувся з-за кордону, зобов’язаний перебувати у самоізоляції щонайменше 14 календарних днів з метою недопущення поширення інфекції та уникнення ускладнень.

У Тернополі запроваджено акцію «Попіклуйся про сусіда». Якщо тернополянам відомі випадки імовірного захворювання на коронавірус, або ж недотримання режиму самоізоляції осіб, які приїхали з-за кордону, вони можут про це повідомити місцеву владучерез  «гарячу лінію» 1580 (зі стаціонарних телефонів) або +38 (067) 351-57-10 (з мобільних телефонів). Таким чином можна не лише допомогти сусіду, а і врятувати чиєсь життя. 

Як мають діяти тернополяни, які повернулися з-за кордону

Ось алгоритм, за яким мають діяти тернополяни, які прибули з-за кордону.

По-перше, зареєструйтеся у сімейного лікаря за телефоном чи скористайтесь гарячою лінією після повернення із-за кордону. Повідомте про ваше місце перебування.

По-друге, мінімум 14 днів залишайтеся у самоізоляції.

По-третє, при появі перших симптомів хвороби зверніться телефоном до лікаря або на гарячу лінію.

Якщо в українців, які повернулися з-за кордону, не має у Тернополі сімейного лікаря, слід зателефонувати на номер гарячої лінії 098 441 59 81 і натиснути цифру «3» – вам нададуть контакти лікаря, який вас консультуватиме.

Загальна дезінфекція

Так окрім використання спеціального дезрозчину, у комунальних тролейбусах та автобусах додатково проводиться дезінфекція салону спеціальними бактерицидними лампами. Відтак, громадський транспорт спецрейсів дезінфікується двічі на день розчином, а в обідню  пору під час перерви додатково ще й лампами.

Також у місті кожна зупинка громадського транспорту дезінфікується розчином на основі «Біохлору». Продовжується дезінфекція вулиць, під’їздів та ліфтів. 

Сучасні автомобілі «швидкої» у Тернополі

42 нові машини швидкої допомоги прибули у Тернопіль. Частина з них залишаться для потреб тернополян, а інша – поїде у райони.

Автопарк було відновлено спільними зусиллями Тернопільської міської та обласної ради. Загальний бюджет на закупівлю автомобілів складав 106 млн. грн, з них 26 млн.грн було виділено Тернопільською міською радою.

Також Тернопільська міська лікарня швидкої допомоги отримала меценатів 30 від спеціальних відсмоктувачів рідини із легень для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Об’єдналися волонтери та соціальні служби

Волонтери та соціальні служби Тернополя об’єдналися для надання допомоги соціально незахищеним категоріям тернополян – зокрема, людей похилого віку, людей з інвалідністю, багатодітних сімей тощо. 

У продуктових магазинах міста встановлені продуктові корзини, де тернополяни зможуть залишити продукти для потребуючих людей. А на базі магазинів «Квітоцентр» створено логістичні центри, звідки волонтери будуть доставляти адресну допомогу всім потребуючим.

У Тернополі за адресною допомогою можна звернутися у наступні організації:

  1. Тернопільський міський територіальний центр: 23-56-52; (067) 5305-906;  23-56-68
  2. Тернопільський міський центр соціальних служб для дітей та молоді: 23-55-92. Телефон довіри –  43-31-00
  3. Соціальний проєкт «На відстані руки» (Центр допомоги та доставки соціальної продуктової допомоги потребуючим. Гаряча лінія  проєкту (0352) 42-41-42.

За матеріалами Тернопільської міської ради та Штабу боротьби з короновірусом