Головна Новини Сміття стало яблуком розбрату

Сміття стало яблуком розбрату

Тернопільське територіальне управління антимонопольного комітету України вбачає у діях Виконавчого комітету Тернопілської міської ради та Тернопільської міської ради порушення антимонопольного законодавства в частині що стосується визначення переможця конкурсу на вивезення твердих побутових відходів в місті Тернополі.

Згідно рішення виконавчого комітету від 14.05.2010 №741 «Про надання послуг» погоджено суб’єктам господарювання ДПФ «Альтфатер Тернопіль», ПП «Екотерн», ПП «Квартал Л» надавати послуги із збирання та перевезення твердих побутових відходів на території міста Тернопіль; – відповідно до рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 5.06.2014 № 574 «Про проведення конкурсу з надання послуг з вивезення побутових відходів на території м. Тернополя» вирішено провести конкурс з визначення виконавця послуг з ви- везення побутових відходів на території м. Тернополя (надалі – Конкурс) та затверджено склад конкурсної комісії. 19.08.2014 відбулось розкриття конкурсних пропозицій учасників із надання послуг з вивезення побутових відходів на території м. Тернополя.

Однак, Виконкомом враховано відсутність місця видалення відходів, тому процедуру проведення конкурсу було призупинено. Та як наслідок, визначення виконавця послуг з ви- везення побутових відходів на території м. Тернополі на конкурсних засадах не відбулося. Таким чином, не підготовка та не проведення конкурсу на надання послуг з вивезення ТПВ Виконкомом та, як наслідок, не визначення Міською радою на конкурсних засадах юридичних осіб, які здійснюють у межах певної території збирання та перевезення побуто- вих відходів, суперечить вимогам законодавства, яке регулює питання визначення виконавця послуг з вивезення ТПВ.

Слід зазначити, що надання Виконкомом ДПФ «Альтфатер Тернопіль», ПП «Екотерн», ПП «Квартал Л» права здійснювати діяльність з вивезення твердих та рідких відходів на території м. Тернопіль до визначення на конкурсних засадах юридичних осіб, які здійснюють у межах м. Тернопіль збирання та перевезення побутових відходів ставить їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.

У рішенні Тернопільського територіального віддлення АМКУ йдеться:

Визнати бездіяльність: – виконавчого комітету Тернопільської міської ради (місцезнаходження: в. Листо- падова, 5, м. Тернопіль, 46001, ідентифікаційний код 04058344), яка полягає у не проведені конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів в територіальних межах м. Тер- нопіль, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пун- ктом 3 статті 50 та частиною першою статті 15 Закону України «Про захист економічної кон- куренції» у вигляді бездіяльності органів місцевого самоврядування, яка може призвести до недопущення конкуренції.

А також бездіяльність Тернопільської міської ради (місцезнаходження: в. Листопадова, 5, м. Тернопіль, 46001, ідентифікаційний код 34334305), яка полягає у не визначені на конкурсних засадах юридичних осіб, які будуть здійснювати у межах певної території збирання та перевезення побутових відходів, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, перед- баченим пунктом 3 статті 50 та частиною першою статті 15 Закону України «Про захист еко- номічної конкуренції» у вигляді бездіяльності органів місцевого самоврядування, яка може призвести до недопущення конкуренції. 6 2. Зобов’язати в чотирьохмісячний термін з дня одержання рішення: – Виконавчий комітет Тернопільської міської ради вжити заходи щодо припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів в територіальних межах м. Тернопіль; – Тернопільську міську раду вжити заходи щодо припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом визначення на конкурсних засадах юридич- них осіб, які будуть здійснювати у межах м. Тернопіль збирання та перевезення побутових відходів. Про вико