Головна Новини Тернопіль вчергове підтверджує національне лідерство з інноваційного розвитку

Тернопіль вчергове підтверджує національне лідерство з інноваційного розвитку

Місто Тернопіль перемогло у престижній номінації Open Data City Award 2019

У Києві в Мистецькому арсеналі відбулася головна подія року у сфері відкритих даних – всеукраїнський Open Data Forum 2019, на якій Тернопіль було визнано переможцем серед міст України за досягнення найвищих стандартів публікації відкритих даних міськими органами управління. Таким чином, Тернопіль став переможцем загальнонаціонального конкурсу.

Тернопіль визнано найвідкритішим українським містом

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що ця нагорода є визнанням багаторічної роботи його команди щодо запровадження у місті інститутів прямого народовладдя та електронного урядування.

«Нам надзвичайно приємно, що кроки Тернополя у напрямку прозорості та відкритості високо оцінюються на рівні країни та експертним середовищем. Сьогодні стало модно говорити про «діджиталізацію» влади. Але в Тернополі цей процес триває вже 8 років. Ми активно розвиваємо сферу відкритих даних та створюємо на їх основі різні сервіси, зручні для тернополян. Наразі ж у місті вже працює ряд різних сервісів на основі відкритих даних – це і Інтерактивна карта комунального майна, і Карта про ремонти Тернополя. А у найближчих планах – впровадженням сіті-бота, який сповіщатиме жителів про ті чи інші комунальні питання за конкретною адресою», – підкреслив Сергій Надал.

«Також вже у 2019 році місто приєдналося до Міжнародної Хартії відкритих даних – міжнародної ініціативи, яка сприяє реалізації принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних у всьому світі. Наша стратегічна мета – запустити максимальну кількість інститутів прямого народовладдя та електронного врядування», – зазначив міський голова Тернополя.

На конкурсі Тернопіль був представлений ще у одній номінації – Open Data Leader Award, на якій фіналістом стала начальниця відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ Мар’яна Зварич за найвищі особисті заслуги у розвитку відкритих даних.

Переможців у номінації серед міст, бізнесу, органів центральної влади та особистостей визначало експертне журі: Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, Директор проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS Петро Матіяшек, Координатор проекту Програми розвитку ООН в Україні Олена Урсу, Керівник проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління» (EU4PAR) Угіс Сікс та засновник Opendatabot Олексій Іванкін.

 

Прозорість – наслідок багаторічної копіткої роботи

Успіх Тернополя не став сенсацією для експертів. Адже ще до Open Data Forum 2019 у Києві, Тернопіль впевнено займав лідерство за відкритими даними. Такі результати наведені у збірці «Відкриті дані українських міст обласного значення», яке проводилося ініціативою «Дані міст» з 5 по 20 серпня.

У дослідженні враховували кількість та формати публікації наборів відкритих даних. За результатами оприлюднених наборів на Єдиному державному порталі відкритих даних міські ради міст обласного значення понад 100 датасетів розмістили лише 11 міст, серед яких і Тернопіль (139 датасетів). Окрім того, експерти позитивно відзначили, що Тернопільська міська рада оприлюднила понад 80% наборів даних у машинозчитувальному форматі.JSON.

До прикладу, Луцьк оприлюднив 81 набір даних, Рівне – 32, Хмельницький – 16, Івано-Франківськ – 101.

За матеріалами ТМР

Довідка: Open Data Forum – щорічна всеукраїнська подія, що втретє об’єднала представників центральної та міської влади, українських та міжнародних експертів, громадських активістів та стартап спільноту навколо теми розвитку та застосування відкритих даних в Україні.

Метою Форуму є створення платформи для спільного пошуку можливостей ефективного використання соціально-економічного потенціалу відкритих даних й обговорення трендів та інновацій у міжнародній практиці застосування даних на користь розвитку локальних спільнот.

Як свідчить міжнародний та український досвід, відкриття даних стимулює створення нових послуг і розвиває індустрію власних програмних продуктів, поліпшує взаємодію суспільства і держави, а також підвищує прозорість діяльності та довіру до органів влади. Фокус цьогорічного Форуму – Україна на шляху до економіки даних.

Подія організована Міністерством цифрової трансформації України в партнерстві з USAID/UK aid проектом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізовується Фондом Євразія.