Головна Новини Тернопіль входить у п’ятірку рейтингу доступності міст

Тернопіль входить у п’ятірку рейтингу доступності міст

Про це  пише на своїй стоірнці у фейсбуці Уляна Супрун.

Зручність міста для життя оцінюється не лише мінімальними заторами та наявністю різноманітних закладів, достатньою кількістю парків та місць для відпочинку. Місто також має бути доступним для всіх груп населення, у тому числі маломобільних.

У різні періоди життя кожен із нас може бути “іншій стороні” та безпорадно стояти в підземному переході чи дивитися на сходи, які можуть здаватися нездоланною перепоною для багатьох — батьків з візочками, людей літнього віку чи для людини в інвалідному візку. Саме тому доступність та інклюзивність міста насправді є дуже важливим питанням, яке стосується всіх.

Доступно.UA запустили проект Рейтинг доступності міст «Тостер», що перевіряє українські міста на безбар’єрність та відповідність державним будівельним нормам. За кілька місяців роботи вони вже сформували перший в Україні рейтинг доступності міст. Цей рейтинг є проміжним, адже поки вдалося дослідити перші шість міст. Тут можна почитати повністю → http://bit.ly/2Pga20M

? Наразі рейтинг виглядає так:

▪️Вінниця
▪️Івано-Франківськ http://bit.ly/2YIboo6
▪️Кам’янець-Подільський
▪️Тернопіль http://bit.ly/2PGBlQP
▪️Херсон
▪️Миколаїв

Команда оцінювала зручність міст, громадського транспорту та окремих важливих локацій, таких як лікарні, аптеки, заклади культури, на доступність для маломобільних груп населення. Згодом будуть оприлюднені рекомендації щодо того, як можна змінити ситуацію в українських містах на краще.

Але вже зрозуміло та чітко сформульовано перелік проблем, над вирішенням яких мають працювати місцеві громади та управлінці. Інклюзивність має бути не суто формальною, а справжньою. Пандуси мають бути придатними для використання та безпечними, а не для “галочки”.

З квітня 2019 року в Україні діють нові будівельні норми, які зокрема мають зробити міський простір інклюзивним, адже вони зробили безбар’єрний простір обов’язковою вимогою. Тобто всі будинки та інші споруди, а також вся необхідна інфраструктура має проектуватися з елементами доступності. http://bit.ly/34h1Fq3

Особливо важливо дбати про доступність, коли йдеться про заклади охорони здоров’я та аптеки. Згідно з українським законодавством, аптеки не можуть почати працювати, якщо не є доступними для маломобільних людей. Натомість дослідження, проведене командою Доступно UA свідчить про те, що ситуація з аптеками дійсно критична. Тобто такі аптеки отримали ліцензії з порушенням законодавства.

Не всі заклади охорони здоров’я є інклюзивними та доступними. На жаль, досі трапляються випадки, коли у сімейні амбулаторії забороняють заїжджати всередину з дитячими візками(!) http://bit.ly/2Eg6TYE Медичний простір має асоціюватися з довірою та доступністю, а не бар’єрами, що позбавляють людей безперешкодного доступу до медичних послуг та ліків.

Сподіваюся, громади та представники місцевої влади візьмуть до уваги цей рейтинг та не ігноруватимуть проблеми своїх міст. Адже інклюзивність, доступність та безбар’єрність міського простору, без перебільшень, стосується кожного.