Головна Новини Тернопільщині загрожує африканська чума

Тернопільщині загрожує африканська чума

Випадки африканської чуми вже зареєстровані у сусідніх регіонах. Відтак ветслужба Тернопільщини у посиленому режимі проводить профілактичну роботу. Керівники свиноферм повинні забезпечити виконання санітарно-гігієнічних вимог.

Випадки африканської чуми зафіксовано у Рівненській області. Це насторожує ветслужбу Тернопільщини. Оскільки від місця спалаху інфекції до Тернопільщини лише сто п’ятдесят кілометрів.

«Ми дали завдання керівникам свинокомплексів посилити санітарну безпеку. Також керівники підприємств повинні зрозуміти відповідальність за працівників свинокомплексів, які повинні дотримуватися санітарних норм, мати по два комплекти робочого одягу та взуття. Нас насторожує той факт, що відстань від спалаху у Рівненській області до межі з Тернопільською становить не більше 150 кілометрів, а враховуючи міграцію диких кабанів, перелітних птахів, наша область постійно перебуває у загрозливій зоні.

Вірус стійкий до висушування та гниття, при температурі 600С інактивується протягом десяти хвилин, на тривалий час зберігається у замороженому і сирому м’ясі – до 300 днів, у заморожених свинних тушах – до кількох років. Відтак вважаємо за необхідне підготувати бригади швидкого реагування на випадок спалаху АЧС», – відзначив експерт протиепізоотичної комісії Тернопільської області Микола Бабічук.

На африканську чуму можуть захворіти свині різного віку. Віруси передаються через корм, пасовища, випорожнення тварин. Переносити віруси можуть люди, птахи, домашні тварини, гризуни.