Головна Новини Тернопільщина у четвірці областей з найбільш відремонтованими дорогами

Тернопільщина у четвірці областей з найбільш відремонтованими дорогами

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш та начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Микола Довгошия підбили підсумки Великого будівництва 2021 на Тернопільщині.

Тернопільська область у 2021 році отримала рекордну протяжність комфортних та якісних доріг. Верхній шар покриття влаштовано на 277,2 км автошляхів державного значення. Це 259,6 км поточного середнього ремонту і 17,6 км капітального ремонту.

“Велике будівництво 2021 охопило 12 доріг державного значення. За єдиним принципом ремонтувалися дороги як міжнародного, так і територіального значення.

100% наших об’єктів мають укріплену основу, товщина якої коливається від 16 до 22 см (у залежності від категорії дороги). Для порівняння, загалом по Україні укріплену основу мають 85,3% проєктів” – повідомив Микола Довгошия.

Він також повідомив: “На укріплену основу ми влаштовуємо 2, а на дорогах 1 категорії 3, шари асфальтобетону. Товщина конструктиву у нас коливається від 31 до 45 см”.

Микола Довгошия також повідомив про те, що в деяких населених пунктах, окрім доріг, відновлюють систему комунікацій.

“Також зазначимо, що у 2 населених пунктах ми повністю замінювали в рамках капремонту комунікації під дорогою. У Бережанах це вже завершено, у Підволочиську заміна комунікацій буде продовжена у 2022 році. Конструктив дорожнього одягу в цих населених пунктах сягнув 1 метра”.

М-30 Стрий – Ізварине готовність 97%

“Дорога єдності М-30 є флагманом президентської програми Велике будівництво у цьому році. Ремонтуємо 66,3 км дороги від межі з Івано-Франківською областю до міста Тернопіль. Крім ремонту покриття лагодимо 13 штучних споруд у складі дороги. Ще один міст у с.Городище капітально відремонтовано за окремим тендером.

Поточний середній ремонт на 48,7, а на 17,6 км – капітальний. Роботи на 66 км фінішували. У наступному році у межах міста Бережани буде влаштовано освітлення, тротуари, розмітка та завершено ремонт 1 мосту.

На балансі Тернопільської САД перебуває 106,3 км дороги М-30. Частину від міста Тернопіль до межі з Хмельницькою областю та 1,2 км в межах м. Бережани було відремонтовано у 2018 році. Цьогоріч ми облаштовуємо вздовж раніше відремонтованої ділянки інфраструктуру: тротуари, зовнішнє освітлення у населених пунктах та встановлюємо огородження. Ба більше, місто Тернопіль та Смиковецьку ОТГ з’єднано пішохідно-велосипедною доріжкою, першою в області” – повідомив Микола Довгошия.

За результатами 2 років програми Велике будівництво, нове покриття – на усіх міжнародних коридорах в межах Тернопільської області та 1 національній. Крім того, ремонтуємо територіальні автошляхи до туристичних, рекреаційних та промислових вузлів області. Тернопільщина – серед 4 областей-лідерів у цьому плані. Також основна мережа доріг відновлена у Вінницькій, Полтавській, Івано-Франківській областях.

“2021 рік на Тернопільщині – це рік мостів. Ми відремонтували рекордну кількість штучних споруд. Загалом у рамках Великого будівництва відновлюємо 28 мостів. На 24 з них роботи вже завершені. Це вп’ятеро більше, ніж за усі роки Незалежності разом узяті.

На ремонт кожної штучної споруди або проводився окремий тендер, або її відновлення було включене у тендер з ремонту дороги, на якій вона розташована.

Знакові завершені об’єкти:

Міст у Лисівцях на дорозі Р-24 Татарів – Косів – Коломия – Кам’янець Подільський;

Міст перед селом Городище на дорозі М-30 Стрий – Ізварине;

Шляхопровід у селі Воля на дорозі М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече

Шляхопровід на об’їзній м. Чортків (дорога М-19).

Дбаємо і про інфраструктуру у населених пунктах, через які пролягає ремонтована дорога. За програмою “Велике будівництво” ми відновлюємо не лише проїжджу частину: у межах населених пунктів встановлюємо нове освітлення, облаштовуємо тротуари, огородження. Ми замінюємо дорожні знаки, встановлюємо бар’єрне огородження, водовідведення” – сказав Микола Довгошия.