Головна Новини Тернопільщина серед областей, де найбільше поширюється “Дельта”

Тернопільщина серед областей, де найбільше поширюється “Дельта”

В Україні підтверджено 143 випадки захворювання на штам коронавірусу “Дельта”.

“Стосовно штаму “Дельта”, то кілька тижнів тому ми говорили про 17 випадків. Зараз офіційно підтверджених 147 випадків на рівні країни. Тобто штам знаходиться на території України і поширюється”, — розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі Українського радіо.

За його словами, найбільше він поширюється у Волинській, Одеській, Тернопільській областях, у Чернівцях та Києві. При цьому хворі на “Дельту” частіше потребують шпиталізації, повідомляє Суспільне

“Але є і позитивні моменти: вакцинація захищає від “Дельти”. Є поодинокі повідомлення про зниження ефективності вакцини, але це зниження не є суттєве. Навіть при спалаху “Дельти” в різних країнах, вакциновані люди не потрапляли в лікарні і країнам з належним рівнем вакцинації вдалося уникнути такого екстранавантаження саме на систему охорони здоров’я”, — наголосив Кузін.

Він також розповів, що готуючись до осені, коли збільшується кількість хворих на респіраторні хвороби та може стати більше хворих на COVID-19, Міністерство охорони здоров’я придбала більше концентраторів, а у більшості лікарень вже завершені роботи по монтуванню централізованого кисню.

“Майже всі ліжка, виділені під коронавірусну хворобу, забезпечені або централізованим киснем, або кисневими концентратами. Не менш важливим є елемент лабораторного супроводу і ми очікуємо впродовж серпня 4-х мільйонів доз ПЛР-тестів, які будуть розформовані по території України. Зараз сформований запас ПЛР-тестів, щонайменше на 3 місяці роботи і точно так само, на рівні кожної лікарні, сформований запас засобів індивідуального захисту, якого вистачить на 3 місяці. Відбувається оновлення клінічних протоколів”, — зазначив лікар.

Водночас Кузін зазначив, що наразі в Україні не було зафіксовано випадків захворювання на штам “Гама”, який вперше було виявлено в Бразилії

“Штам “Гама” практично нічим не буде відрізнятися від “Дельта”. Відрізняється декількома мутаціями. Вони не суттєві і не будуть призводити до якихось нових його характеристик”, — відзначив він.