Головна Новини Тернопільщина наблизилася до “помаранчевої” епідзони

Тернопільщина наблизилася до “помаранчевої” епідзони

карантин

Ситуація із захворюваністю на COVІD-19 на Тернопільщині продовжує ускладнюватися. Загострює проблему збільшення кількості хворих на грип і ГРВІ. Відтак, за окремими показниками область наближається до «помаранчевої» зони. Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

За його словами, підтвердженням цього є щоденне зростання лабораторно-підтверджених випадків ковіду. Зокрема, за минулу добу зафіксували 526 інфікованих, за попередню – 284, тобто є зростання на 242 випадки або на 85 %. Також збільшилася кількість людей, які продовжують хворіти. Станом на ранок 19 січня таких хворих є 4 тис. 24, за попередній день  – 3 тис. 801.  Збільшилася кількість хворих серед дітей, медиків та освітян., пише Терен.

– Свідченням значного погіршення епідситуації є динаміка смертельних випадків. За останню добу зареєстрували 5 смертей, перед цим – 3, – зауважує лікар-епідеміолог. – До того ж сьогодні паралельно епідемії ковіду розвивається епідемія грипу та ГРВІ, що впливає на загострення епідситуації.

Найнижча захворюваність на COVІD-19  була наприкінці минулого року, додає медик. З того часу кількість хворих стрімко зростає і за другий тиждень цього року збільшилася у 2,2 рази. Тому область залишається на рівні епідемії. 

– Поки що ми в «жовтій» зоні, але за окремими показниками стрімко наблизилися до рівня «помаранчевої» зони, – каже Володимир Паничев. – Прогноз – ситуація буде і надалі ускладнюватися. Рекомендації залишаються сталими – вакцинація, дотримання карантинних вимог. 

За результатами лабораторних досліджень, як на території Тернопільської області, так і в західному регіоні всієї України, переважно циркулює новий штам коронавірусу «Омікрон». 

– Він більш заразний, ніж інші штами. Окрім того, є ризики повторного захворювання людей, які вже перехворіли на ковід, викликаний іншими штамами,  і є ризики захворювання вакцинованих, – говорить лікар-епідеміолог. – Тому достатньо високим рівнем захисту володіє бустерна доза вакцини проти COVID-19. Закликаю усіх вакцинованих, яким підійшов термін бустеризації, скористатися такою можливістю. 

Зазначимо, що “Помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення області до “червоної” зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників. Зокрема, завантаженість в області ліжок з киснем більше, ніж на 65%; кількість тестувань ПЛР та на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менше, ніж 300 та ін.