Головна Новини Тернопільщина – лідер у справі роздержавлення газет

Тернопільщина – лідер у справі роздержавлення газет

У 2018-му завершується процес реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Керівники та колективи газет мали три роки, щоб зареєструвати нову форму власності та продовжити працювати у новому статусі. Тим виданням, які до цього часу не подали документів на зміну форми власності, з першого січня 2019 року анулюють ліцензію. Про результати процесу роздержавлення на Тернопіллі говорили під час чергового засідання Тернопільського прес-клубу.
На Тернопільщині, як розповів начальник відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції  у Тернопільській області Василь Марцинкевич, було 21 державне видання. 17 з них пройшли процедуру роздержавлення. Таким чином наша область стала лідером у процесі реформування, де форму власності змінило 85% редакцій, а це найбільший показник в Україні. Дві газети «Свобода» та «Чортківський вісник» зараз проходять цю процедуру. Навіть якщо їхні документи завершать розглядати у наступному році, то вони будуть вважатися такими, що пройшли процедуру роздержавлення у 2018-му році. Ще дві – «Рада» та борщівський «Галицький вісник» – не подали документів на роздержавлення. З першого січня 2019 року їм анулюють ліцензію.
«На допомогу редакціям у їх реформуванні були спрямовані впродовж цих трьох років і старання нашої команди, – розповіла Анжела Кардинал, співголова коаліції громадських організацій “Тернопільський центр реформ”, голова ГО Тернопільський прес-клуб. – Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» набув чинності 1 січня 2016-го. А вже в лютому того ж року стартував наш перший проект, спрямований на підтримку комунальних ЗМІ в їх підготовці до роздержавлення. Починали з дослідження ситуації, і швидко зрозуміли, що кваліфікована комплексна допомога керівникам та колективам районок – це справді гостра потреба сьогодення. Причому важливо було не лише допомогти людям пройти усі необхідні процедури, досвіду яких тоді ще фактично не було. А й озброїти їх знаннями для результативної самостійної роботи. Для цього залучали кращих фахівців України, й організували навчання та обмін досвідом в найоптимальнішому форматі. З жовтня 2017-го проект Тернопільського прес-клубу офіційно охоплював вже 11 регіонів України. Впродовж останнього року ми організували 9 тематичних тренінгів та 3 семінари-практикуми. 128 редакцій отримали повний комплекс знань, необхідних для успішного роздержавлення своїх видань та налагодження самостійної діяльності. 127 керівників та працівників редакцій отримали особисті безкоштовні консультації медіа-юриста нашого проекту Ігоря Федоренка, що допомогло їм оперативно і безкоштовно вирішити конкретні проблеми на місцях. В цілому ж вирішенню таких проблем посприяло майже півтисячі усних та письмових консультацій, рекомендацій і роз’яснень. Окрім цього, в рамках проекту було видано 2 практичних посібники з роздержавлення та розроблено взірець нового Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю.»
Своїм досвідом роботи в нових умовах поділилися керівники друкованих видань із районів.
«До роздержавлення у нас працювало семеро осіб, а після залишилося четверо разом з бухгалтером, тобто над газетою і над сайтом працює три людини, – розповіла Вікторія Іваницька, директорка ТОВ “Інформаційний центр “Діалог”. – Якщо раніше знали, що буде державна підтримка, і зарплату все одно виплатять, не було, можливо, чітких планів по виконанню завдань, то після зміни форми власності прийшли до того, що гроші ніхто платити просто так не буде і потрібно показати певну роботу, потрібно працювати. Були пенсіонери, які вийшли на пенсію, були люди, які не справилися зі своєю роботою. Проблема в тому, що у багатьох редакціях є працівники, які пропрацювали 30 і більше років, і вони не розуміють, що не так з їхніми текстами, що їх треба писати по-іншому. Зараз трохи інший формат, немає вже «Що? Де? Коли?», і у них немає правильного підходу, який би мав бути. Тому зараз реформованим редакціям потрібні комплексні навчання не тільки для редакторів, а й для колективів.».
Навіть якщо колектив залишився таким же як і раніше, то все одно працівникам не вистачає знань.
«У нас колектив після роздержавлення залишився у тому ж складі, нікого не скоротили, не звільнили, – зазначила Алла Омельчук, директор  ТОВ “Інформаційний центр “Новини Шумщини”. – Колектив у нас середнього віку, прийшла молода працівниця під час роздержавлення, сформувалася вже команда та нам все одно не вистачає знань. Думаю для нас були б корисні семінари для всього колективу. Людям важко довести, що треба змінюватися, треба писати по-іншому, є працівники, які пропрацювали багато років і вони думають, що як було і так має бути, інакше – це не якісна робота, але це не так. Дуже тяжко цю думку донести, але працюємо в цьому напрямку, стараємось працювати в команді. Я завжди кажу: «Якщо сформуємо команду, яка буде рухатися в одному напрямку, будемо одне одного підтримувати, тоді можна буде багато чого будувати. Якщо кожен буде думати тільки за себе, то толку не буде і видання просто не буде існувати».
За даними Держтелерадіо, станом на 18 грудня цього року реформовано 323 комунальних друкованих ЗМІ, що складає 53 % від загальної кількості видань, які реально виходять.