Головна Новини Тернопільщина запрошує на Фестиваль «Дзвони Лемківщини» (програма)

Тернопільщина запрошує на Фестиваль «Дзвони Лемківщини» (програма)

Уже у вісімнадцятий раз 5 та 6 серпня на теренах Тернопільської області відбудеться Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемкіщини». Колоритне дійство традиційно розгорнеться у «Лемківському селі» – урочище «Бичова», м.Монастирийська.

Участь у фестивалі візьмуть представники усіх районів Тернопільської області, будуть на святі й гості з інших регіонів України та з-за кордону.

Розпочнеться дійство 5 серпня об 11:00 год. ходою учасників фестивалю центральною частиною м.Монастириська. відбудеться покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку, Пам’ятного знаку жертвам депортації, фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

 Впродовж дня – до 18:00 год можна буде оглянути експозицію Музею лемківської культури і побуту в м. Монастириська.

З 12:00 год на території «Лемківського села» діятиме містечко народних промислів районів області, майстер-класи поведуть гончари, свої твори представлять художники-аматори, у музейних приміщеннях будуть тематичні експозиції.

О 13:00 год на головній сцені розпочнеться урочисте відкриття ХVІІІ Всеукраїнського фестивалю лемківської культури. Під час якого запланований театралізований  літературно-музичний пролог, приурочений Року Любові до Ближнього. Після цього відбудеться підняття Державного прапора України і прапора Всеукраїнського  товариства «Лемківщина».

О 14:30 год учасники та гості події отримають Благословення владик і священиків. Із привітаннями та промовами виступатимуть голова Теронпільської обласної адміністрації Степан Барна та голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, керівники і представники державних, громадських установ та організацій  України, Тернопільської області, Монастириського району та міста, народні депутати України.

З 15:30 год на головній сцені розпочнеться концертна програма.

В рамках Фестивалю відбудеться також фотовиставка та презентація фотокаталога пам’яток та пам’ятних знаків «Пам’ятники жертвам депортації українців на Тернопільщині до 70-х роковин операції «Вісла»; можна буде ознайомитися з літературою, що розповідає про особливості лемківської культури та історичне минуле й сучасність даної етнічної групи українців.

На «Дзвонах Лемківщини» буде можливість скуштувати страви традиційної лемківської кухні, переглянути тематичні фільми, відвідати Спортивне містечко та Фестиваль «Мультиспорту», взяти участь у конкурсах та розвагах.

На 20:30 год заплановане запалювання Головної ватри.

А о 23:00 год – розпочнеться вечірня забава для молоді.

Другий день Фестивалю, 6 серпня (неділя), буде таким:
9:00-17:00 год – продовжиться експозиція у Музеї лемківської культури  і побуту в Монастириській.
10:00 год – Служба Божа біля каплички на Ватряному полі («Лемківське село»). О 12:00 год – Продовження  концертної програми.
17:00 год – Урочисте закриття ХVІІІ Всеукраїнського фестивалю лемківської культури.

Нагадаємо, організатором Фестивалю є Всеукраїнське товариство «Лемківщина», за сприяння Тернопільської обласної адміністрації та Тернопільської обласної ради.