Головна Новини Тернопільські фахівці радять, як захиститися від обмороження

Тернопільські фахівці радять, як захиститися від обмороження

Переохолодження організму – гіпотермія. Це явище характеризується сильним падінням температури тіла, яке спричиняє негативні зміни стану організму. Воно призводить до порушення нормальних процесів обміну речовин і зниження здатності організму поповнювати втрати тепла. Організм може переохолодитися, якщо він втратить набагато більше тепла, ніж виробляє, що відбувається зазвичай при тривалому перебуванні людини на холоді. Особливо часто це відбувається при міцних морозах у поєднанні з підвищеною вологістю повітря та сильним вітром. Також небезпека отримати різке переохолодження організму та всі його наслідки існує, якщо людина провалиться під лід на поверхні вкритої кригою водойми.

Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже від перенесеного стресу захисні сили організму знижуються. При переохолодженні організму будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах. Але найгіршим наслідком переохолодження можна вважати відмороження частин тіла і кінцівок.

Тому, краще попередити переохолодження, ніж страждати потім від його наслідків.

Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження.

При сильному холоді: не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду. Голодний шлунок теж не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом. Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити такий, що не промокає. Тісне взуття та відсутність устілки, можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, перстені на пальцях затрудняють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок. Як тільки-но кінцівки почали замерзати, ними слід негайно починати рухати, не дозволяючи їм мерзнути.

І головна умова профілактики переохолодження – здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок та постійне загартовування організму.

Врешті-решт пам’ятайте, що найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації – це до неї не потрапляти.

Пам’ятайте: ваше безпека – у ваших руках.