Головна Новини Тернопільські учні стали президентськими стипендіатами (прізвища)

Тернопільські учні стали президентськими стипендіатами (прізвища)

Stressed Asian student in a classroom. Shot against blackboard with formulas

Шестеро учнів із Тернопільщини отримуватимуть стипендію Президента України. Четверо з них уже студенти-першокурсники провідних вишів країни, бо ж стипендія призначена за підсумками 2016—2017 навчального року. Загалом 270 найкращих учнів України — переможців всеукраїнських олімпіад (150) та конкурсу малої академії наук (120) отримають винагороду від Президента.

Отже, президентську стипендію отримуватимуть переможці ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2016/2017 році, уродженці Тернопільщини: учень 10 класу Бережанської ЗОШ №2 Юрій Лучка за перше місце (секція матеріалознавства); студентка Національного університету «Києво-Могилянська академія» Юлія Ольхова, випускниця Бучацької гімназії ім. В. Гнатюка за друге місце в секції історії України; першокурсниця Львівського медичного університету ім. Д. Галицького Софія Чолач, випускниця Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка за друге місце в секції медицини; студентка Київського національного університету ім. Т. Шевченка Юлія Гончар, випускниця третьої тернопільської школи, котра торік стала першою в секції правознавства.

Таку ж стипендію отримають переможці ІV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів у 2016/2017 навчальному році, з-поміж яких двоє наших земляків. Це одинадцятикласник Української гімназії ім. І. Франка Євген Томчук, котрий торік став першим в олімпіаді з історії, та студентка Національного медичного університету ім. О. Богомольця Надія Шпак, випускниця Завалівської ЗОШ, що на Підгаєччині, котра минулого навчального року стала другою в олімпіаді з біології.

Нагадаємо, що раніше президентські стипендіати отримували 1243 гривні, а тепер — 2600. Із цьогорічних щасливчиків 42 учні уже другий рік поспіль удостоюються стипендії від Петра Порошенка, а семеро — третій. Серед них — львів’янка Анастасія Лівочка. Раніше вона працювала над винаходами для АТО, а цього року відзначена за винайдення приладу для пральних машин, який вбереже довкілля від шкідливого впливу миючих засобів.

Киянка Яна Жабура — переможниця конкурсу МАН та призерка конкурсу молодих учених Євросоюзу (Таллінн, 2017) отримала відзнаку за розробку багатофункціонального робота, який переміщує предмети за певною траєкторією і обертає інструмент навколо трьох осей.

Спеціальний приз у Таллінні отримав інноваційний винахід Миколи Веремчука з Чернівців. Прилад дозволяє визначити густину повітря по фотографії. Ще серед винаходів стипендіатів, за інформацією Міносвіти, «розумний будинок», апарат для покращення венозного кровообігу з допомогою струму, удосконалені сонячні концентратори і теплові акумулятори, інноваційний спосіб переробки шин та багато іншого.

Нагадаємо, що кожного року у всеукраїнських учнівських олімпіадах беруть участь близько трьох мільйонів учнів, а понад дві тисячі з них змагаються у фінальних етапах. У Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт (63 наукові напрямки 12-ти відділень) свої наукові праці захищають близько ста тисяч старшокласників — членів Малої академії наук України.

Лілія Костишин, Вільне життя