Головна Новини Тернопільські університети захищатимуть статус національних ВНЗ

Тернопільські університети захищатимуть статус національних ВНЗ

ТНПУ

Відтепер усі виші, що мають статус національних, повинні відповідати чітко визначеним критеріям та періодично підтверджувати його. Відповідне рішення Кабмін прийняв  22 листопада 2017 року. Сьогодні статус національних мають 115 українських ВНЗ із 208, пише Медіатор

Виші, які вже мають статус національних, повинні будуть підтвердити його за графіком, встановленим Постановою. Також документом затверджені порядок та критерії надання статусу, його підтвердження чи позбавлення. Зокрема, ті ВНЗ, що стали національними до 2017 року включно, підтверджують статус залежно від року його отримання. У подальшому підтверджувати статус потрібно буде кожні 7 років.

Рішення про підтвердження статусу або пропозицію щодо його позбавлення надаватиме Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти на основі моніторингової справи. Пропозицію щодо позбавлення статусу агентство передаватиме до МОН.

Ті ВНЗ, які не мають статус національних, можуть подаватися для його отримання на конкурсній основі. Конкурс оголошуватиме Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти до 31 січня кожного року з визначенням кількості вакантних статусів на цей рік. Ця кількість не може перевищувати числа вишів, які були позбавлені статусу національного чи втратили його в попередньому році. У разі відсутності вакантних статусів конкурс не оголошується. Повідомляє Міністерство освіти і науки України.