Головна Новини Тернопільські рятувальники розшукували в печері “зниклих” журналістів

Тернопільські рятувальники розшукували в печері “зниклих” журналістів

Шістьох «зниклих» тернопільських журналістів, які зійшли з туристичного маршруту та «заблукали» в закутках печери «Кришталева», розшукували працівники пошуково-рятувального відділення управління ДСНС в області спільно із працівниками цієї найбільш відвідуваної печери нашого краю, пише “Свобода”

Так відбулися планові рятувально-пошукові навчання на базі геологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення. Мета такого вишколу, по-перше – відпрацювання та вдосконалення пошукових навичок рятувальників і працівників печери; по-друге – нагадати туристам, як правильно поводитись у печері та як діяти у випадку заблукання в її тунелях чи проходах. Захід провели в рамках проекту «Подорожуй безпечно» за участю управління ДСНС в області та відділу туризму Тернопільської обласної держадміністрації.

«Розпочинається туристичний сезон, люди подорожують. Зокрема, відвідують і печери. Основними загрозами в них для туристів є відсутність світла і, як наслідок, дезорієнтація в умовах лабіринту, адже в печерах дуже легко заблукати, – пояснює начальник пошуково-рятувального відділення управління ДСНС в області Сергій Яворський і нагадує про основні правила поведінки під час екскурсій до печер: – Перш за все, печери потрібно відвідувати в складі екскурсійних груп у супроводі досвідчених провідників. Обов’язково реєструвати свій прохід у печеру. Ця процедура є безкоштовною і передбачає передачу інформації до пошуково-рятувальної служби. Далі, потрібно мати щонайменше два джерела світла, запас питної води. Крім того, необхідно дотримуватись елементарних правил безпеки: не бігати, не стрибати, уважно долати форми печерного рельєфу. Якщо ж турист відстав від групи, то має залишатися на місці й чекати поки за ним повернуться. Самостійний пошук виходу може лише ускладнити ситуацію».

За словами рятувальника, проблемою є те, що на території області є чимало печер, відвідування яких не контрольоване, оскільки туди є вільний доступ. Однак самовільне відвідування печер може призвести до невтішних наслідків: люди можуть загубитись чи травмуватись. Сергій Яворський також наголошує, що будь-який відпочинок має бути ретельно організованим.

Майданчиком для навчань обрали печеру «Кришталева» тому, що вона є однією з найбільш відвідуваних, до того ж горизонтальних систем в області.

«Кришталева» розташована неподалік села Кривче, що на Борщівщині, і названа так через неймовірну красу гіпсових утворень – кристалів, які переливаються та грають блиском, немов справжній кришталь. Її туристичний маршрут становить 2,5 тисячі метрів. Загальна довжина ходів сягає близько 34-х тисяч метрів.