Головна Новини Тернопільські рятувальники розповіли де на дітей чатує небезпека

Тернопільські рятувальники розповіли де на дітей чатує небезпека

Незабаром літо – улюблена пора всіх дітей, час канікул та відпочинку. Зазвичай, під час літніх канікул діти часто залишаються без нагляду старших. Дорослі вже не можуть контролювати кожен крок маленьких бешкетників, саме тому влітку зростає небезпека виникнення надзвичайних подій за участю малюків. Коли діти залишаються самі – небезпека чатує на них на кожному кроці: вдома, коли працюють електропобутові прилади та є вільний доступ до сірників і запальничок, небезпечних предметів, хімічних речовин; на вулиці, під час стрімкого потоку транспорту; під час відпочинку: у лісі, горах та біля водойм тощо.

Життя потребує від дітей вміння орієнтуватись і знаходити вихід з непередбачених ситуацій. Адже вони часто стають заручниками обставин, а їх легковажне ставлення до вогню, води, незнання елементарних правил безпеки нерідко є першопричинами сумних наслідків.

Якщо біля дому є ліс, поле, чи яр, вашій дитині неодмінно спаде на думку дослідити їх за відсутності батьків – про небезпеку, що чатує навколо, вона, звісно, не замислюється. Не слід забувати й про небезпечних комах та змій, що влітку активізуються та стають більш агресивними й можуть покусати малечу. Пам’ятайте й про загрозу, яку становлять безпритульні (й не лише) тварини. Також, може трапитись, що маленький шукач пригод натрапить на старий бойовий снаряд… Небезпечними є також ігри дітей з сірниками: а раптом маляті закортить розвести багаття на природі, чи ще гірше – вдома? Чи варто вже казати про пустощі дітей з гострими предметами, лезами чи ножами?… Всього того, що може нести загрозу й не перелічити.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звертається до дорослих з проханням не залишати дітей без нагляду та закликає виховувати в них навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками тощо. Аби уникнути лиха дуже важливо своєчасно, змалку, навчати дітей правил безпеки. Адже нерідко декілька хвилин, затрачені на відверту розмову з малюками іноді вимірюються ціною життя.

Щоб вберегти дитину від біди, треба пам’ятати та дотримуватись наступних правил:

  • не залишайте дітей дошкільного віку самих, навіть на короткий час;
  • зберігайте сірники в місцях, недоступних для дітей, а також навчіть дитину, що вогонь це не іграшка – адже він може нести небезпеку;
  • забороняйте дітям самостійно вмикати електронагрівальні прилади та користуватися газовими приладами;
  • не дозволяйте вмикати електропобутові прилади та користуватися ними за відсутності дорослих;
  • вчіть дітей користуватися дверним вічком та не дозволяйте відчиняти двері незнайомим людям, навіть одягненим у поліцейську форму;
  • вчіть дітей звертатися по допомогу до відповідних органів та навчіть користуватися телефоном для виклику екстрених служб 101, 102, 103, 104;
  • забороняйте дітям підбирати на вулиці незнайомі предмети – вони можуть бути небезпечними;
  • забороняйте бавитися ріжучими, гострими та вибухонебезпечними предметами;
  • не дозволяйте користуватися ліфтом без супроводу дорослого родича;
  • запобігайте формуванню в дитини жорстокого ставлення до тварин;
  • не дозволяйте дражнити тварин;
  • не дозволяйте виходити на балкон, відчиняти вікна, а також визирати у відчинене вікно;
  • вивчіть з дитиною домашню адресу, або вкладайте в її кишені «особисту картку» з даними дитини.

Шановні батьки, турбуйтесь про своїх дітей, проявляйте витримку та навчайте їх берегти своє життя та здоров’я. Пам’ятайте, що їх безпека залежить перш за все від вас самих!