Головна Новини Тернопільські рятувальники випробовували власну психологічну стійкість до роботи в екстремальних умовах

Тернопільські рятувальники випробовували власну психологічну стійкість до роботи в екстремальних умовах

Щоденна бойова робота бійців пожежно-рятувальних підрозділів здійснюється у різних обставинах: у задимленому та токсичному середовищі, в умовах високих температур, загрози вибухів та обвалів, на висотах та у підвалах, під час ліквідації стихійних лих та катастроф. Це обумовлює певну специфіку в діяльності рятувальників, поєднану із систематичною роботою у незвичному середовищі та безперервною нервово-психологічною напругою. Тому одним з найголовніших завдань є формування у бійців ДСНС України високих вольових та професійно-бойових психологічних якостей: прагнення виконати поставлене бойове завдання, впевненість у своїй професійній майстерності та підтримці товаришів у критичних ситуаціях, здатність розсудливо мислити, швидко та правильно приймати рішення та діяти у напружених і небезпечних ситуаціях, проявляти у критичні моменти витримку та стійкість, вміння швидко реагувати на зміну обставин. Розвиток цих якостей перш за все здійснюється на заняттях з фізичної підготовки, під час проведення пожежно-тактичних занять, навчань та тренувань у теплодимокамері. Разом з тим, для успішного закріплення цих якостей необхідно проводити й спеціальну психологічні підготовку на вогневих психологічних смугах.

Саме таку підготовку пройшли 11 травня співробітники оперативно координаційного центру Управління ДСНС України у Тернопільській області. Вони тренувались на смузі психологічної підготовки, на території 4-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління, в місті Збараж. Рятувальники долали різноманітні перешкоди, випробовували власну психологічну стійкість до роботи в екстремальних умовах та вже вкотре відточували свої професійні знання, вміння та навики. Слід відзначити, що в основу такої підготовки закладено принцип створення обставин, котрі максимально наближенні до реальної обстановки на пожежі. На смузі  імітуються різноманітні зовнішні фактори, що діють на працівників ДСНС під час виконання завдань за призначенням, створюються труднощі та перешкоди, вводяться елементи несподіваності та дефіциту часу. Саме за таких обставин виконуються реальні види бойової роботи. І хоча вогнеборці впоралися із поставленим завданням на відмінно, дались в знаки досвід роботи та високий рівень професійної підготовки – та всі вони свідомі того, що тренування ніколи не буває зайвим, а лише сприяє зростанню вправності та професійної майстерності.

Також цього дня свої професійні навики підвищували й працівники оперативно диспетчерської служби ОКЦ Управління. Під керівництвом фахівців психологічної та медичної служби вони розвивали професійно-важливі вміння та навики. Зокрема, вдосконалювали навики з основ надання екстреної психологічної допомоги в надзвичайних ситуаціях та самодопомоги, практикувались в прийомах проведення серцево-легеневої реанімації, здійсненні різних видів перев’язок при пошкодженнях окремих ділянок тіла, тощо. Присутні отримали чимало важливої та корисної інформації, яка може знадобитися не лише під час виконання службових обов’язків, а й у повсякденному житті.