Головна Новини Тернопільські профспілки пікетували «Білий дім»

Тернопільські профспілки пікетували «Білий дім»

Маже дві сотні представників профспілкових організацій Тернопільщини пікетували 5 квітня Тернопільську обласну державну адміністрацію та обласну раду. На їхню думку запровадження абонплати за газ є несправедливим рішенням НКРЕКП. А Національна комісія підпорядковується президенту. Тож вони й прийшли під стіни будинку у якому працюють посадовці, яких призначив президент.

«Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – це орган, який підпорядковується президенту України і підзвітній ВРУ, – каже Андрій Присяжний голова Тернопільської обласної ради профспілок. – Її персональний склад призначає президент і керує цим органом президент, а Вовк є тим козликом чи, скажімо, стрілочником. Думаю, що всі рішення, які приймаються Комісією, приймаються під егідою президента. А ми прийшли сюди тому, що це державна адміністрація, голову якої призначає теж президент. Коли буде акція у Києві ми поїдемо під Адміністрацію президента, а зараз ми символічно прийшли під той будинок, де працюють люди, призначені президентом. Щодо абонплати, то вцілому розмір платежу ніби невеликий – в різних областях він коливатиметься від 58 до 204 гривень. Але сама його сутність є несправедливою тому, що всі газопроводи будувалися за рахунок людей, і яке відношення сьогодні влада має до того, щоб стягувати якусь абонплату. Це викликає певні запитання. Це стало ще одним елементом у ланцюжку тиску на людей. Тільки за останній рік ціна газу зросла вдвічі, електроенергії в 1,6 рази, водо і теплопостачання теж в рази зросли, і вцілому комунальні послуги зросли більше ніж удвічі. Сьогодні намагаються якомога більше грошей витягнути з кишень людей, а система субсидій не є повноцінним захистом і ми виступаємо проти цього.»

У профспілок є певні вимоги, які вони уже надіслали вищому керівництву держави. Якщо ж до них не прислухаються, то будуть закликати людей до більшого спротиву.

«У нас є чотири вимоги: скасувати рішення НКРЕКП, притягнути до відповідальності тих осіб, які це рішення прийняли, накласти мораторій на підвищення цін і тарифів, які провокують зростання житлово-комунальних послуг та завершити роботу міжвідомчої комісії і оприлюднити реальну вартість газу в Україні. Нас не влаштовує постановка питання «відстрочити», а виключно «скасувати». Якщо не прислухаються до наших вимог, то будемо закликати людей до велелюднішого спротиву. Багато що залежить від громадянського суспільства. Його формують не керівники громадських організацій, а ті люди, які підтримують їхні дії і заклики. Якщо людей це буде влаштовувати і вони погодяться плати абонплату за газ, то потім нам введуть абонплату на воду, електричні дроти чи ще щось і будуть висмоктувати останні крихти.».