Головна Новини Тернопільські прокурори судяться з ГПУ

Тернопільські прокурори судяться з ГПУ

Скасувати накази про звільнення, і визнати ці рішення частково незаконними вимагають тернопільські прокурори Іван Антюк, Віталій Сідоров та Володимир Соколишин. У середині липня своїм наказом їх звільнив із займаних керівних посад в обласній та міській прокуратурах Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Наказ він зачитав під час представлення новопризначеного прокурора Тернопільської області 16 липня. Таке рішення Генпрокурор прийняв через те, що «Національним антикорупційним бюро України в ході досудового розслідування кримінального правопорушення було викрито заступника прокурора Тернопільської області Антюка, керівника Тернопільської місцевої прокуратури Сідорова, його першого заступника Соколишина, прокурора Тернопільської місцевої прокуратури Фоменка та адвоката, який діючи спільно з використанням наданої влади та службового становища за попередньою змовою групою осіб вимагали та одержали у лютому 2016 року неправомірну вигоду від підозрюваної особи за закриття кримінального провадження щодо неї. Під час слідчих дій у Антюка та адвоката вилучено частину неправомірної вигоди. На підставі зібраних доказів Соколишину, Антюку, Сідорову та Фоменку 12 травня 2016 року повідомлено про підозру вчинення корупційного злочину. Вказана подія набула негативного суспільного резонансу та завдала шкоди авторитету органам прокуратури України. Проведеним за вказаним фактом службовим розслідуванням встановлено позаслужбові стосунки вищезазначених працівників прокуратури з метою одержання неправомірної вигоди. Своїми діями Антюк, Сідоров, Соколишин та Фоменко грубо порушили вимоги закону України «Про прокуратуру», правила прокурорської етики, вчинили дії, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, а також у чесності і непідкупності органів прокуратури, і є несумісними з подальшим перебуванням на роботі в органах прокуратури» (цитата із наказу).

Троє із вищезазначених прокурорів вирішили відстоювати свою честь і репутацію у суді, і подали позови до Генеральної прокуратури. Судові слухання у цих справах розпочалися в Тернопільському окружному адміністративному суді в кінці серпня. Відбулося вже декілька засідань, але усі слухання фактично не відбулися, їх перенесли не пізніший термін. Так, 9 вересня має відбутися чергове слухання за позовом Віталія Сідорова, а наступного тижня – Івана Антюка. Окрім Генеральної прокуратури другим відповідачем виступає Тернопільська обласна прокуратура. На прес-конференції обласний прокурор прокоментував ситуацію коротко: «Це їх право оскаржувати рішення, – сказав він. – Засідання переносяться тому, що в суді виявили бажання ознайомитися з матеріалами службової перевірки.».

Ще під час оголошення наказу тернопільські журналісти поцікавилися у Юрія Луценка чи є гарантія, що прокурори, яких звільнили, у майбутньому не повернуться в органи прокуратури. Але відповіді не отримали. Поставив під сумнів звільнення Івана Антюка громадський активіст, член Ради громадського контролю НАБУ Ігор Василів. Про це він говорив в інтерв’ю «Реально»: «Під питанням звільнення Антюка. Людина, яка має десятки років стажу відсудиться. У мене вже підозра є чи часом це не за гроші зроблено? Тому що він до того взяв декретну відпустку, і яким чином можна було звільнити його з роботи, якщо він у декреті?».