Головна Новини Тернопільські правоохоронці хизуються, що притягують за корупцію високопосадовців і суддів

Тернопільські правоохоронці хизуються, що притягують за корупцію високопосадовців і суддів

32 кримінальні провадження внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань працівники Управління захисту економіки в Тернопільській області від початку цього року. З них по п’яти провадженнях уже оголошено підозру, по двох – матеріали з обвинувальними висновками направлені до суду. Про це повідомив начальник Управління захисту економіки в Тернопільській області Департаменту захисту економіки Нацполіції України Олександр Шкарівський під час прес-конференції в ГНПУ.

«Із 32 проваджень, які відкриті за матеріалами управління, 18 – тяжкі та особливо тяжкі злочини, з яких три неправомірна вигода, – зазначив Олександр Шкарівський. – Середня сума хабаря склала 11 тисяч 900 гривень. У зв’язку з тим, що судовий розгляд у цих справах ще не почався, не можу називати осіб. Це працівники міграційної служби, архітектурно-будівельного контролю та управління юстиції».

З початку року працівники управління також склали 34 протоколи про порушення закону України «Про запобігання корупції».

«Раніше ми не були уповноважені складати протоколи відносно держслужбовців категорії «А», тобто керівників, які призначаються президентом України, – каже Олександр Шкарівський. – Тепер же маємо право це робити, і з початку року вже є така особа, але поки не розглянуть матеріал в суді, я не можу її називати. Є п’ять протоколів складених про адміністративну корупцію відносно працівників суду, в тому числі по одному із керівників цієї гілки влади. Три протоколи відносно держслужбовців категорії «Б» – це посадові особи обласних та районних адміністрацій, два протоколи відносно держслужбовців категорії «В». 11 протоколів – відносно депутатів різних рівнів. У суді вже розглянуто 6 протоколів та накладено адміністративних стягнень на 7650 гривень. За нашими матеріалами внесено до ЄРДР 12 кримінальних проваджень пов’язаних з незаконним використанням бюджетних коштів. Йдеться і про розтрату, і нецільове використання, і зловживання посадовими особами при розподілі і використанні бюджетних коштів. Напрямки різні, починаючи від будівництва і закінчуючи соціальною сферою».

За ініціативою Управління захисту економіки спільно з Держаудитслужбою України, за майже три місяці поточного року, скасовано тендерів, ще на стадії їх проведення, на 1 мільярд 153 мільйони гривень. Частина з них, за словами Олександра Шкарівського, оголошені повторно, а по інших заходи з організації повторних конкурсних процедур тривають.