Головна Новини Тернопільські медики розповіли як насправді погода впливає на здоров’я людей

Тернопільські медики розповіли як насправді погода впливає на здоров’я людей

Чого ми тільки про погоду навесні не наслухаємося: то зима затяжна, то весна швидка, то заметіль, то яскраве сонце. То холоднеча, то відлига, то вітер, то заметіль, і все це наша українська весна. «Ну, зрозуміло, чому у тебе голова болить», – пояснюють нам вдома, – «весна ж». «Так зрозуміло ж, що занепад сил», – підхоплюють старенькі на лавочці біля під’їзду, – «весна ж». А коли хтось на роботі з розумним виглядом повідомляє, що «сьогодні з ранку були магнітні бурі», всі розуміючі кивають головами і кажуть: «тому-то я сьогодні погано себе почуваю». Виходячи з вищесказаного: у всьому винен не стрілочник, а весна, і нам би хотілося відрізнити правду від вигадки і зрозуміти, а як дійсно весна впливає на наше самопочуття.

  1. Аномальна, рекордна температура повітря

Такими заголовками люблять лякати нас всілякі ЗМІ, щоб привернути до себе увагу. Звичайно, ми розуміємо, що «аномальна температура сьогодні, стережіться» і «кішки викрали слона з місцевого зоопарку і з’їли його з гірчицею», новини приблизно одного порядку. Тут справа не в інформації, а в залученні трафіку, але все одно, коли ми читаємо «що голодні голуби відклювали професору голову, поки він йшов від інституту до машини» і «аномальна температура навесні, стережіться» серце йде в п’яти чисто інстинктивно. Тому що ніхто не хоче розсікати по місту без голови і з відмороженими по коліно ногами.

Бабусині домисли:

Якщо навесні аномально холодно або аномально спекотно для поточної пори року, то це дуже страшно для будь-якої людини, бо вона ще не встигла «адаптуватися» до весни. Тому в аномальну погоду в березні всім стає дуже погано.

Реальність:

У будь-яку пору року, хоч навесні, хоч взимку, хоч влітку або восени при сильних перепадах температури повітря важко доводиться сердечникам і людям з гіпертонією. Крім того, на аномальні перепади температури повітря погано реагують люди з надмірною або недостатньою вагою, а також всі «прихильники» вегето-судинної дистонії.

 

  1. Сонячні спалахи

«Знавці» стверджують, що сонячні спалахи найбільш активні саме навесні і тому, для того, щоб підсмажити шашлик на природі, не обов’язково його готувати на багатті або в мангалі. Досить покласти заготовку на лавку в міському парку і чекати чергового сонячного спалаху.

Бабусині домисли:

Під час сонячних спалахів є реальний шанс отримати хорошу порцію радіації прямо на вулиці і саме в ці дні «вилітають» все телевізори, телефони та пилососи, тому що «магнітна буря». У ці дні у всіх нас обов’язково повинна «розколюватися» і крутитися голова, а також не виключені непритомність і нудота.

Реальність:

Конкретних доказів впливу сонячних спалахів на стан здоров’я людини не встановлено досі. Так само не доведено, що магнітні бурі можуть загострити нервові розлади або спровокувати підвищення тиску. Дуже часто ми самі придумуємо собі і хворобу, і її причину і дуже радіємо, коли все вийшло і тепер можна хворіти на всю котушку. Якщо ви не перебуваєте на піку Евересту і точно не вийшли з балкону прямо у відкритий космос, то сонячні спалахи, це не привід прогулювати роботу.

  1. Атмосферний тиск

Атмосферний тиск не «скаче» навесні як йому завгодно, він взагалі залежить не від пори року, а від зовсім інших чинників: від розташування місця над рівнем моря, від температури повітря і навіть від вологості. При зміні атмосферного тиску відбувається зміна кількості кисню в крові.

Бабусині домисли:

Навесні атмосферний тиск «тисне» сильніше, ніж в інші пори року, тому що недавно була холодна зима. При низькому атмосферному тиску у людей «тисне в скронях» і паморочиться голова, незалежно від стану здоров’я, статі і віку, тому що атмосферний стовп «натискає» на всіх однаково.

Реальність:

Ми досить сильно залежимо від атмосферного тиску, особливо люди з захворюваннями серцево-судинної системи. Чим солідніший у нас «букет» хронічних захворювань, тим вище шанс відчувати себе «недобре» в дні високого або низького атмосферного тиску. Доведено, що нестача кисню сприяє появі головного болю, шуму у вухах, нудоти, запаморочення, млявості і сонливості. А різке збільшення кисню в крові впливає на підвищення артеріального тиску, а це небезпечно для гіпертоніків.

  1. Вологість

Про те, що вологість дуже сильно впливає на відчуття тепла або холоду, знають всі. При підвищеній вологості, та якщо ще й з вітром, замерзнути можна і при нульовій температурі. А якщо за вікном мінус десять, але вологість в межах норми (30-60%) то і відчуття можуть бути цілком навіть комфортними, звичайно якщо ви одягнені по погоді.

Бабусині домисли:

Навесні дуже волого, тому що тане сніг, і мікроби при підвищеній вологості «прилипають» до людини, як лушпиння від насіння до мокрих рук. Тому, якщо біля вас чхнули, то всі мікроби приклеїлися до вашого пальто і вже, швидше за все, повзуть вгору або вниз, щоб пробратися всередину.

Реальність:

У сиру погоду можна замерзнути набагато швидше, тому і шанс застудитися значно вищий. Навесні промочити ноги взагалі не проблема, а мокрі ноги послаблюють імунітет і тому здається, що мікроби дійсно немов до нас «прилипають». Навесні, при підвищеній вологості і ще відносно холодній погоді, погано себе почувають люди з хронічними захворюваннями суглобів, кісток, з ревматизмом, з перенесеними раніше полосними операціями і з хронічними захворюваннями вухо-горло-носа.

Навесні наш організм, який тільки-тільки вижив в сутичці з зимою, звичайно ж ослаблений. Запаси вітамінів підійшли до свого логічного кінця, сонця взимку майже не було, від холоду загострилися багато хронічних захворювань і тому, коли приходить весна, з її «погодними закидонами», головний біль, апатія, сонливість, втома цілком можуть проявитися у будь-кого з нас. Але вже зовсім скоро, буквально через пару тижнів, наш організм, як і все навколо «прокинеться», зміцніє і все буде добре!

Заступник директора ТОЛЦ МОЗ України                                                       Дементьєв Ю.Г.