Головна Новини Тернопільські медики розповіли як боротися із надмірним потовиділенням

Тернопільські медики розповіли як боротися із надмірним потовиділенням

Зменшити виділення поту і впоратися з неприємним запахом можна не тільки традиційними дезодорантами і антиперспірантами, але і народними засобами.

Відвари і настої

Лікарські рослини – гарна підмога в боротьбі з запахом поту. Вибирайте рослини, які володіють підсушуючим ефектом, наприклад дуб або календулу. А ось і рецепти.

1 ст. ложку кори дуба заваріть 1 склянкою окропу, потримайте на повільному вогні 15 хвилин, дайте настоятися до охолодження і протирайте отриманим настоєм проблемні місця. Також можна робити ножні ванни. У цьому випадку 3 ст. ложки кори дуба заливають літром окропу, настоюють протягом години, проціджують і опускають ноги в таз з настоєм на 15-20 хвилин.

2 ст. ложки сухих квіток календули заваріть 1 л окропу, дайте настоятися протягом години, процідіть і використовуйте для протирання і ножних ванночок.

Засоби з холодильника

Деякі продукти також здатні зменшити потовиділення і позбавити від неприємного запаху. Серед них яблучний оцет, лимонний сік і харчова сода.

Оцет розведіть водою в пропорції 1:1 і протирайте пахви і стопи.

Лимонний сік підсушує шкіру і не дає розмножуватися мікроорганізмам, які відповідальні за появу неприємного запаху поту. Сік краще не використовувати для протирання чутливої шкіри пахв, а ось для стоп він підійде ідеально.

1 ч. ложку харчової соди залийте 1 склянкою води, почекайте, поки сода повністю розчиниться, і натуральний антиперспірант готовий!

Ароматичний масаж

Тільки врахуйте: масаж не можна проводити в області пахв, зате він відмінний засіб при пітливості ніг. Для масажу добре підійде олія чайного дерева, евкаліпта або трояндова олія. Однак ефірні олії не можна використовувати в чистому вигляді. У них занадто висока концентрація активних речовин, а це може викликати алергічні реакції або подразнення шкіри. Тому доведеться запастися базовою олією (персиковою або оливковою), яка використовується для розведення «основного» компонента. На 1 ч. ложку базової олії має припадати 5-10 крапель ефірної олії.

Після того як олія готова, починайте втирати її в шкіру стоп. Рухи повинні бути плавними, спрямованими від пальців до гомілкостопу. Тривалість масажу – 10 хвилин. Після цього олію можна змити теплою водою, а потім облити ноги прохолодною водою. До речі, контрастний душ – теж непоганий засіб для зменшення кількості і запаху поту.

«Спекотні» поради

Щоб не відштовхувати оточуючих запахом поту, дотримуйте кілька нескладних правил.

Користуйтеся дезодорантами і антиперспірантами. Причому необхідно знати, чим відрізняються ці засоби. Дезодоранти маскують запах поту, а антиперспіранти перешкоджають його виділенню. Щоб не нашкодити здоров’ю, не наносите антиперспіранти більше ніж на 8 годин і обов’язково змивайте їх перед сном.

Запобігти затримці поту в шкірних складках, а значить, уникнути появи неприємного запаху, допомагає пудра або тальк. Наносіть їх на добре вимиту і висушену шкіру в проблемних місцях.

Не намагайтеся замаскувати запах поту за допомогою парфумів. Якщо ви відчуваєте, як пахнуть ваші парфуми, значить, навколишні просто задихаються!

«Унюхати» хворобу

Якщо ви дотримуєтеся гігієни і п’єте достатньо рідини, піт не повинен мати різкого запаху. Поява специфічних ароматів може свідчити про наявність захворювань.

Запах ношених шкарпеток може супроводжувати вас, якщо на шкірі стопи оселилася грибкова інфекція.

Запах аміаку – терміново перевірте щитовидку і здайте кров на цукор!

Запах ацетону нерідко свідчить про цукровий діабет і хвороби нирок.

Запах хлорки сигналить про порушення в роботі печінки або нирок.

Рибний запах поту іноді виникає на тлі прийому антибіотиків і захворювань шлунково-кишкового тракту.

Бережіть себе і бувайте здорові!

Дементьєв Ю.Г., заступник директора ТОЛЦ МОЗ України