Головна Новини Тернопільські медики розповіли чим небезпечні сонцезахисні окуляри

Тернопільські медики розповіли чим небезпечні сонцезахисні окуляри

Нерідко вибір неправильної моделі може привести до погіршення здоров’я очей.

Тепла і сонячна погода почала радувати жителів багатьох регіонів країни вже в травні. Люди прибрали в шафу пальто і куртки на хутрі і почали ходити в легкому одязі, а обов’язковим доповненням до будь-якого образу стали сонцезахисні окуляри. У магазинах представлено безліч різновидів і моделей цього аксесуара, але фахівці попереджають: деякі з них небезпечні для здоров’я очей. Лікарі-офтальмологи розповіли, які окуляри можуть завдати шкоди зору.

Сонцезахисні – не означає безпечні

Далеко не всі затемнені окуляри можуть захистити від сонця. Більш того, деякі можуть навіть зіпсувати зір. Головний параметр, на який потрібно звернути увагу при виборі окулярів – матеріал лінз. Експерти радять віддавати перевагу моделям з пластиковими лінзами, оскільки скляні при найменшому механічному впливі можуть розбитися і поранити очі. Пластикові лінзи міцніші, але можуть бути небезпечними для здоров’я.

Від ультрафіолету захистять тільки окуляри зі спеціальним напиленням і покриттям. Безпечні – ті окуляри, на етикетці яких є підтвердження про наявність UV-фільтру. Неякісні моделі тільки нашкодять очам: з-за затемнених лінз зіниці розширяться, і в око проникне ще більше ультрафіолетових променів, ніж якби ви були взагалі без окулярів. Це призведе до погіршення зору.

Також не варто вибирати окуляри, у лінз яких різна ступінь затемнення: наприклад, у верхній частині вони світліші. «Такі лінзи стомлюють очі, – кажуть офтальмологи. – Вийти в них на півгодинну прогулянку не страшно, але постійно носити їх шкідливо. Під вечір у вас перед очима все «попливе», ви будете відчувати дискомфорт, а незабаром такий стан стане звичайним ».

Людям, які стежать за своєю зовнішністю, не рекомендують брати модні зараз вузькі окуляри: вони не захистять ніжну шкіру навколо очей від ультрафіолету, що посприяє появі непотрібних зморшок.

Про що розповість колір лінз?

Колір лінз в окулярах також впливає на стан очей. Так, найбезпечнішим варіантом вважаються окуляри з темно-сірими, чорними, коричневими або зеленими лінзами. А ось жовті або помаранчеві лінзи, навпаки, категорично протипоказані лікарями. Такий колір окулярів збуджує нервову систему і підвищує внутрішньоочний тиск. Багато хто віддає перевагу жовтим лінзам, тому що крізь них всі предмети здаються більш контрастними, проте носити такі окуляри тривалий час не треба.

Ще більше шкоди буде від червоних лінз: вони спотворюють звичні кольори і негативно впливають на нервову систему. «Не дивуйтеся, якщо вже через годину у вас заболять очі, – кажуть лікарі. – Більш того, є ризик, що ви почнете гірше орієнтуватися на місцевості». Окуляри ж з блакитними лінзами можуть бути виключно аксесуаром, але ніяк не захистом від сонця – ефекту від них немає ніякого.

Дві години – і не більше

Навіть якщо ви підібрали для себе оптимальні окуляри з правильним кольором лінз, носити їх занадто часто не слід. «Будь-які сонцезахисні окуляри, якими б якісними і сучасними вони не були, при регулярному носінні неминуче приведуть до погіршення зору, – звертають увагу лікарі. – Уявіть собі, що люди почали б раптом лікувати найменшу застуду антибіотиками. У них би просто пропав імунітет. Те ж саме і тут: якщо ходити в сонячних окулярах постійно, «для краси», то сонячне світло з часом перетвориться на реальну загрозу для ваших очей!».

За словами офтальмологів, в результаті постійного носіння сонячних окулярів очі слабнуть, і вже не можуть залишатися без захисту. Носіть окуляри тільки тоді, коли це дійсно необхідно. Знімайте їх в приміщенні і періодично давайте очам відпочити під час тривалої прогулянки. Ще краще, якщо при знятті окулярів ви будете робити спеціальну гімнастику для очей. Бережіть свій зір і носіть окуляри не довше двох годин на день.

Заступник директора  ТОЛЦ МОЗ України                                                     Дементьєв Ю.Г.