Головна Новини Тернопільські медики розповіли ТОП-7 правил як не переплачувати в аптеці

Тернопільські медики розповіли ТОП-7 правил як не переплачувати в аптеці

Здоров’я не купиш, зате можна придбати ліки. І добре, якщо при цьому удасться заощадити. Але робити це потрібно правильно, адже все-таки головне завдання – зберегти здоров’я, а не гроші.
Для того щоб заощадити на ліках, зовсім не обов’язково бігати по всіх аптеках міста, намагаючись знайти засіб дешевше. Є й інші способи не потратити зайвого.
1. Якщо ви рідко хворієте і нечасто приймаєте ліки, купуйте маленькі упаковки – термін придатності ліків обмежений, а викидати зіпсовані кошти накладно. Якщо ж ви приймаєте ліки регулярно, вибирайте великі упаковки – в цьому випадку ціна кожної таблетки виявиться нижче.
2. Препарати у вигляді мазей і гелів краще купувати в маленьких тюбиках. Після відкриття вони швидко псуються.
3. Дивіться на дату випуску ліків, купуючи їх в аптеці. Краще купувати препарати свіжіші.
4. Слідкуйте за акціями та знижками в аптеці – часто це дозволяє істотно заощадити.
5. Запитуйте лікаря чи провізора про більш дешеві аналоги обраного препарату. Копії ліків (дженерики) містять ту саму діючу речовину, що й оригінальний препарат, але часто коштують дешевше.
6. Регулярно перевіряйте аптечку. Буває, що потрібний препарат вже є у вас вдома, однак ви забули про це і купили новий. У підсумку термін придатності обох препаратів може закінчитися до того, як ви їх використаєте.
7. Не купуйте зайвого. Часто провізори пропонують додаткові препарати, які можуть прискорити лікування. Перш ніж погоджуватися, порадьтеся з лікарем або хоча б прочитайте про запропоновані ліки в Інтернеті.
Три заборони
А ось такі способи економії можуть тільки нашкодити.
1. Не знижуйте дозу препарату, призначену лікарем. Якщо доктор велів пити таблетки двічі на день, не варто переходити на одноразовий прийом або приймати по півтаблетки. Від дози залежить ефективність ліків, тому не виключено, що за таку економію доведеться розплачуватися здоров’ям.
2. Не скорочуйте курс лікування. Якщо хвороба повернеться, ліки доведеться купувати знову і приймати повний курс. Але особливо небезпечно самостійно скорочувати курс лікування антибіотиками. Це може привести до вироблення резистентності до даного препарату – бактерії не встигнуть загинути, але зате встигнуть стати стійкими до ліків, і наступного разу цей антибіотик просто не подіє.
3. Не приймайте прострочені ліки, навіть якщо термін придатності вийшов зовсім недавно. У кращому випадку таке лікування буде неефективним, а в гіршому – небезпечним.
Бережіть себе і бувайте здорові!
За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і Факти»
Заступник директора Дементьєв Ю.Г.