Головна Новини Тернопільські медики розповіли про гриби і небезпеку радіації

Тернопільські медики розповіли про гриби і небезпеку радіації

Зараз на вулиці осінь – грибна пора. Але не потрібно забувати, що дари лісу, особливо гриби, найчастіше бувають джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів не зменшується, а при сушінні навіть збільшується. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від отруєння і небезпеки захворіти, отримавши підвищену дозу опромінення, слід знати, що в них більшою мірою накопичують небезпечний радіоактивний елемент цезій-137, який руйнує печінку і мозок людини.
Крім того, що гриби є досить важкою їжею для організму, вони мають здатність накопичувати різні шкідливі хімічні речовини, включаючи важкі метали, і, відповідно, радіонукліди цезію-137 та стронцію-90. Тому дикорослі гриби варто виключити з раціону харчування вагітним, матерям, що годують та дітям. Варто також пам’ятати, що неїстівні, отрутні гриби несуть смертельну небезпеку для людини.
Різні гриби мають різну здатність накопичувати радіонукліди, а саме найнебезпечніші – польський гриб, зеленушки, сироїжки, грузді, маслюки; менш небезпечні – лисички, білі гриби, підберезники й красноголовці; найменшу небезпеку становлять спеціально вирощені опеньки. Це варто враховувати при зборі грибів.
Зібрані гриби треба ретельно перебрати, очистити від ґрунту й залишків лісової підстилки, а потім замочити на 2-3 години у воді з додаванням солі й оцту або лимонної кислоти. Вимочувати необхідно і сушені гриби. Гриби
варять 10-15 хвилин, після чого відвар зливають (краще зробити це двічі або більше разів). Така кулінарна обробка дозволяє знизити вміст у них радіонуклідів в 10-20 разів.
Як себе убезпечити:
• Купувати свіжі, сушені і консервовані лісові гриби у вуличних торговців не рекомендується.
• Гриби обов’язково треба перевіряти на вміст радіонуклідів.
• Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України мають можливість проводити дослідження на вміст радіонуклідів.
За детальною інформацією звертайтесь за адресою м. Тернопіль,
вул. Федьковича,13 тел. (0352) 52-56-69