Головна Новини Тернопільські медики показали як виглядає пиловий кліщ під мікроскопом (Відео)

Тернопільські медики показали як виглядає пиловий кліщ під мікроскопом (Відео)

Домашній пил містить цілий комплекс алергенів. Причиною алергічної реакції можуть бути спори цвілевих грибів, частки тарганів, бібліотечний пил (частинки целюлози від книг), шерсть і лупа тварин, пір’я птахів, епідерміс людини і багато іншого.

Але основний алерген, який викликає алергію на домашній пил, – це пиловий кліщ.

Пилові кліщі не можна побачити неозброєним оком, оскільки їхня довжина не перевищує 0,5 мм. Кліщі воліють жити в ліжку, де людина втрачає найбільшу кількість лусочок шкіри. Вони живуть в подушках, матрацах, ковдрах і т.п. В одному грамі пилу з матраца виявляють від 2 до 15 тисяч кліщів! Кліщі «люблять» ліжко, не тільки тому, що воно джерело харчування, а й забезпечує ідеальне середовище для розмноження і росту – тепло і вологу. Крім того, багато пилу накопичується в книгах, килимах, меблях, м’яких іграшках, фіранках ін.

Кліщі пилу необразливі: на людину не нападають, не кусаються і не п’ють кров. Проте, вони та залишки їхньої життєдіяльності є дуже сильними алергенами. Вони викликають алергію, що супроводжується такими симптомами, як: кон’юнктивіт, нежить, чхання, кашель тощо. Кліщі можуть стати причиною багатьох захворювань, зокрема, різноманітних дерматитів та бронхіальної астми.

Якщо у Вас є прояви алергії та підозра на «сусідство» з кліщами пилу – ми допоможемо провести необхідні лабораторні дослідження. Звертайтеся за адресою: м.Тернопіль, вул.Кн.Острозького, 21А, паразитологічна лабораторія ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України».

На мікрофото пиловий кліщ (Glycyphagus domesticus), збільшення в 40 разів, виявлений в поросі з мякої іграшки фахівцями ДУ «ТОЛЦДСЕСУ» 18 жовтня 2019 року.

Підготувала:
завідувач паразитологічної лабораторії
Олена АВСЮКЕВИЧ

https://www.facebook.com/laboratorycentr/videos/560189828123120/