Головна Новини Тернопільські медики виготовили прилад, який не має аналогів у світі (відео)

Тернопільські медики виготовили прилад, який не має аналогів у світі (відео)

Цілодобовий контроль організму. Завдяки винаходу вчених тернопільського медуніверситету можна дистанційно спостерігати за людським організмом. Розробку вже оцінили не лише в Україні, а й за кордоном. Над її створенням шестеро лікарів працювали майже чотири роки. Прилад бачили журналісти Т-1.

Завдяки апарату можна дистанційно виміряти тиск, пульс, температуру, насиченість крові киснем, а також положення тіла та навіть вологість довколишнього середовища. Головне, що завдяки винаходу пацієнтів можуть лікувати дистанційно. Адже отримані показники через інтернет передаються одразу на сервер, а потім на комп’ютер чи мобільний телефон лікаря.

“Коли пацієнт знаходиться в будь-якій точці землі, ми контролюємо всі його показники і стан виконання наших призначень. Це економить час лікаря, пацієнта, і фінанси лікувально-профілактичних закладів”, каже керівник патентно-інформаційного відділу ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського Андрій Павлишин.

Журналістка Тернопіль1 випробовує на собі як працює винахід. Одягає апарат на руку. На його зовнішній стороні лікар вмикає маленьку кнопку. Все відлік пішов.

“Таким чином можна контролювати процес реабілітації, і попередити надмірні рухи, ускладнення, тобто не нашкодити пацієнту”, коментує доцент кафедри загальної хірургії ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського Андрій Господарський.

Якщо ж пацієнт на відстані, то лікар вивчає дані, продумує курс лікування, або рекомендації – а далі телефоном чи в будь-який інший спосіб передає результати пацієнтові. Свій винахід тернопільські лікарі вже презентували в Сполучених Штатах Америки та Німеччині. Тамтешні фахівці виявили неабиякий інтерес до розробки.

“У липні 2018 року ми презентували свій винахід на Всесвітньому з’їзді реабілітологів. Після цього вийшло дві статті у закордонних журналах, де підтверджені отримані нами результати”, каже завідувач кафедри травматології і ортопедії з військово-польовою хірургією ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського Андрій Цвях.

Наразі винахідники вдосконалюють розробку. Попереду кілька доопрацювань, і є шанс, що винаходом зможуть користуватись в лікарнях світу. Кажуть, що такий пристрій значно полегшить лікування пацієнтів з травмами суглобів.

Оксана Смільська, Оксана Задорожна
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oCz77pqIzhM&w=560&h=315]