Головна Новини Тернопільські копи розповіли про тонкощі почеркознавчої експертизи

Тернопільські копи розповіли про тонкощі почеркознавчої експертизи

Почеркознавча експертиза – найстаріший та найбільш поширений вид криміналістичної експертизи, яка безпосередньо пов’язана з появою та розповсюдженням писемності. Ще у Давньому Римі, за часів візантійського імператора Юстиніана, дослідження почерку для судових цілей передбачалося в законодавстві. Вперше про підробку письмових документів, як самостійний злочин, згадується у законі римського диктатора Корнелія Сули.
– Популярність проведення почеркознавчої експертизи сьогодні пояснюється досить високим рівнем злочинності, – розповідає завідувач сектору технічних досліджень документів та почерку відділу криміналістичних досліджень Тернопільського НДЕКЦ МВС України Тетяна Григорович. – Частіше фальсифікацію підписів на документах виробляють з метою здійснення фінансових махінацій. А також бувають випадки проведення незаконних операцій з нерухомістю шляхом залякування власників і змушення їх підписати дарчу, договір про продаж та інші документи.
Важливість експертизи почерку в цих випадках полягає в тому, що вона дозволяє визначити справжність підпису, приналежність написаного документа конкретному автору, а також наявність тих чи інших обставин, під впливом яких створювався і підписувався документ. Адже почерк містить своєрідну закодовану інформацію про особистість людини, про обставини написання та умови виконання рукопису.
– Почеркознавча експертиза підпису сьогодні становить більшу частину експертних досліджень. Її не можна назвати простою, так як досліджуваний матеріал украй невеликий. Справитися з подібним завданням зможе тільки дуже досвідчений і грамотний фахівець.
Почеркознавче дослідження має свої певні особливості. Так, при його проведенні труднощі в основному полягають у тому, що жодна людина не має стійких письмово-рухових навичок. Адже почерк може змінюватися залежно від психоемоційного стану, зручності пози під час написання, типу ручки, інших незначних побутових факторів, які здатні суттєво змінювати почерк людини.
Разом з тим, почерк кожної людини повністю унікальний. Він має настільки явні індивідуальні особливості, що можна порівняти з відбитками пальців. Безумовно, головні особливості завжди залишаться незмінними, навіть під впливом різноманітних факторів: вік, настрій, зовнішні умови і досвідчений фахівець з почеркознавчої експертизи почерку завжди визначить одну руку, навіть якщо вона намагалася змінювати свій почерк.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/Cudove-pocherkoznavstvo-galuz-kriminalistichnoji-texniki-shho-vivchaje-zakonomirnosti-pocherku/