Головна Новини Тернопільські депутати скликають тернополян на референдум

Тернопільські депутати скликають тернополян на референдум

Під час останньої сесії депутати Тернопільської обласної ради одноголосно ухвалили рішення “Про необхідність проведення Всеукраїнського референдуму з питань заборони продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні”, яке ініціювала фракція партії ВО “Батьківщина” в обласній раді.

“Землі сільськогосподарського призначення, а це, перш за все, унікальні українські чорноземи – найбільше стратегічне багатство, національне надбання українців… Жодна політична сила чи купка чиновників, які діють в інтересах олігархів та транснаціональних компаній, не мають права приймати рішення, нехтуючи думкою українського народу”, – йдеться у згаданому рішенні обласної ради.

Окрім вимоги про необхідність Всеукраїнського референдуму, Тернопільська обласна рада також просить всі інші обласні та районні ради в Україні підтримати дане звернення, а Верховну Раду – не розглядати питання прийняття законів, які стосуються мораторію на землі сільськогосподарського призначення, допоки не буде прийнято рішення з цього приводу на Всеукраїнському референдумі.

 

Щоб детальніше розповісти про те кому і навіщо потрібен референдум і що змінить дозвіл на продаж земель сільськогосподарського призначення в країні 12 квітня в обласній раді провели прес-конференцію перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний, депутат обласної ради Михайло Пінь та голова Асоціації фермерів Тернопільської області Євген Дуфанець.

«Як ми знаємо, однією з вимог МВФ для надання наступного траншу є вільний продаж землі с/г призначення. І ми боїмось, щоб влада не прийняла необдуманих рішень, не почувши думки народу. Тому й ініціюємо Всеукраїнський референдум. Земля – це скарб України. У нас, тільки подумати, 70% чорнозему! Чи маємо ми право дозволити бозна кому цим скарбом розпоряджатись на власний розсуд. Візьмемо до прикладу Канаду, там 90% земель є державною власністю. А в той же час Америка всіма потугами намагається повернути собі землі, котрі вже давно є приватними», – заявив Михайло Пінь.

За словами першого заступника голови облради Василя Деревляного 19 квітня у Києві і відбудуться збори ініціативної групи щодо проведення референдуму. Має з’їхатися понад 2000 представників з усієї України. Тернопільщину представлять 50 чоловік, серед яких депутати місцевих рад і фермери.

«Все відбуватиметься як і під час виборів. На зборах 19 квітня затвердять ініціативну групу. Затвердженні списки передадуть до ЦВК, воно перевірить інформацію, зареєструє ініціативну групу. Після того матимемо 40 днів, щоб назбирати достатню кількість голосів, а це – понад три мільйони. Від Тернопільської області необхідно – 140 тисяч підписів», – зазначає перший заступник голови обласної ради, представник партії ВО “Батьківщина” Василь Деревляний.

Василь Тимофійович додав, що небайдужі громадяни, а це не лише депутати «Батьківщини», а й фермери, активісти, журналісти повинні докласти максимум зусиль, щоб була необхідна кількість голосів.

Євген Дуфанець заявив, що Асоціація фермерів Тернопільської області одностайно підтримує це рішення і закликає мешканців області не ігнорувати голосування на референдумі, щоб зберегти землі у власності держави.