Головна Новини Тернопільську владу підставила луцька фірма

Тернопільську владу підставила луцька фірма

Очищення Тернополя від снігу саботував головний підрядник з важкою технікою

Тернопіль опинився у центрі надзвичайної ситуації, яка насунула на Західну Україну. У нашому місті висота снігового покриву сягає 60 см, у той час як у Львові та Івано-Франківську – 35 см. Незважаючи на потуги мерії та комунальників, станом на 15 листопада залишаються не розчищеними дороги на Східному, Бамі, Дружбі та інших мікрорайонах. Причина цього не лише природа, а й саботаж підприємства, яке зобов’язувалося очищати місто від снігу.

Саботаж «лучан»

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, однією з причин, чому в Тернополі склалась критична ситуація із очишенням міста від снігу є незадовільне виконання своїх обов’язків одним із підрядником по очищенню міста “ТерКомуналСервіс”, яке є наближеним до підприємства«Комунал Сервіс»

Ще у червні 2016 року була ухвалена програма про підготовку міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2016-2017 років. Під цю програму були виділені кошти. Вже у листопаді комунальники прозвітували, що для боротьби зі стихією заготовлено 5000 кубометрів піщано-соляної суміші. Підготовлено 17 одиниць техніки.

Однак місто фактично «зрадив» головний підрядник –«ТерКомуналСервіс». Ще у неділю снігозбиральна та снігоочисна техніка цього приватного підприємства не змогла ефективно працювати, була не підготовлена. Однак згодом вона взагалі майже зникла.

Станом на вівторок 15 листопада «ТерКомуналСервіс» мав вивести 7 одиниць техніки,  а вивів в рази менше. Важливо усвідомити, що це важка техніка, яка й має прочищати дороги, а вже за нею має працювати дрібніша техніка.

Що зроблять із недобросовісним підрядником

Ймовірною причиною таких дій підрядника може бути «перекидка» підрядною організацією «Комунал Сервіс», потужностей на очищення від снігу міста Луцьк, де розташований його головний офіс (саме підприємство має договори на обслуговування і Луцька, і Тернополя).

Міська рада вже відреагувала. Ще на брифінгу 14 листопада Сергій Надал заявив, що на підприємство будуть накладені фінансові та дисциплінарні штрафні санкції. А на директора «ТерКомуналСервіс» Сироватку Віктора Петровича можуть завести кримінал.

«Вже вивчаємо питання доцільності співпраці із «ТерКомуналСервіс» і юристи міської ради почнуть готувати позов щодо виставлення штрафних санкцій, аж до розірвання договору», – зазначив мер.

Рятувати ситуацію вийшла громада

Але ситуацію треба рятувати негайно. Тому мерія акумулювала для розчищення міста всю наявну у місті техніку для розчищення снігу. За терміново укладеними договорами підряду, будівельні компанії міста включились в боротьбу із стихією. Населення Тернополя розділилося на дві не рівні категорії: меншість (ті, хто сидять у теплих кухнях і критикують) та більшість (ті, хто вийшов на вулиці і допомагає розчищати свої двори). Як у всі часи, у час бід та негод українці об’єднуються і спільно перемагають всі негаразди.

У Баварії схожа надзвичайна ситуація спричинила людські жертви, а Прага – вистояла

За словами метеорологів листопадова ситуація у Тернополі нагадує червневі масові повені у Німеччині, Австрії, Чехії, Угорщині та Словаччини, де за два дні випало 2-х місячна норма вологи. Тоді у німецькій Баварії через неготовність комунальних та підрядних служб загинуло 9 людей. Як пояснювали представники влади цієї землі, фірми, які мали здійснити протипаводкові заходи, просто не виконали свої зобов’язання. Протилежна ситуація склалася у столиці Чехії, де влада, комунальники, військові та громада об’єдналася і зробила все можливе, щоб не пустити «велику воду» в історичну частину Праги, врятувавши її від знищення.

Сьогодні весь Тернопіль має стати «такою Прагою». Незважаючи на дії недобросовісних комунальників, громада має об’єднатися та очистити місто від снігу, захистити життя, здоров’я та можливість комфортно рухатися для всіх тернополян та гостей міста.