Головна Новини Тернопільськи прокурорам затіяли таємну перевірку

Тернопільськи прокурорам затіяли таємну перевірку

Таємна перевірка доброчесності прокурорів триватиме в Україні до кінця року. У липні прокурори заповняли анкети доброчесності, які зараз розміщені на сайті Генеральної прокуратури України. У них вони вказували, що: не вчиняли дій, що порочать звання прокурора; своєчасно задекларували майно; рівень їхнього життя відповідає задекларованому майну та доходам; не вчиняли корупційного правопорушення; не здійснювали незаконного втручання в службову діяльність, іншого прокурора, службових, посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування чи суддів; сумлінно виконували обов’язки та дотримувалися Присяги; що заборони, передбачені Законом України «Про очищення влади» до них не застосовувались. Чи дійсно всі прокурори дотримуються вказаних в анкеті чеснот будуть перевіряти представники громадськості в регіонах. На Тернопільщині таким представником став Володимир Малишевський.

  • Щоб моя діяльність була ефективною необхідно налагодити зв’язок з громадянами, – зазначив Володимир Малишевський. – Робочу групу при ГПУ щодо здійснення таємної перевірки доброчесності прокурорів створили в кінці липня. Відповідно до законодавства перевірка прокурорів має тривати півроку. Тобто нам залишилось чотири місяці, щоб виявити, встановити і подати відповідну інформацію щодо здійснення таємної перевірки відносно тих прокурорів, до яких у суспільства виникають запитання, які своїми діями, бездіяльністю, корупційними вчинками викликали суспільний резонанс. Легше було б перевірити прокурорів, якби запрацювала система електронного декларування. Тоді можна було б побачити відповідний дохід осіб та їхній майновий стан. Наразі ставиться основне завдання до представників робочої групи: з’ясувати чи рівень життя прокурора відповідає задекларованому майну і його доходам. Зараз цю інформацію ми можемо взяти тільки з відповідних реєстрів, а пересічні громадяни доступу до них не мають. Утім, отримати необхідну інформацію представники робочої групи можуть, зателефонувавши до кураторів у Генпрокуратурі.

Володимир Малишевський також очікує на допомогу громадян. Жителі області, які мають факти та докази того, що той чи інший прокурор порушив один або декілька пунктів із анкети доброчесності, можуть повідомляти про них безпосередньо на сайт Генеральної прокуратури України або представнику в регіоні. Володимиру Малишевському заяви необхідно надсилати на електронну скриньку ternopilpdp@gmail.com , а на сайті ГПУ відповідну форму можна заповнити тут . Повідомлення не може бути анонімне, тобто необхідно вказати свої персональні дані.

Встановити не доброчесність прокурора можна тільки упродовж шести місяців з часу заповнення ним анкети. Якщо в цей період від громадян не буде заперечень щодо його доброчесності, то автоматично прокурор вважається таким, що пройшов таємну перевірку доброчесності. Якщо ж факти або докази не доброчесності будуть оприлюднені через півроку з часу заповнення анкети, то вони вже не матимуть значення.