Головна Новини Тернопільський район рекордсмен по зверненнях за субсидіями

Тернопільський район рекордсмен по зверненнях за субсидіями

Понад 210 тисяч сімей у Тернопільській області вже отримують житлові субсидії. Під час цього опалювального сезону вперше за призначенням звернулися ще понад 13 тисяч громадян. В середньому щомісяця працівники управлінь соціального захисту на місцях опрацьовують 14-16 тисяч справ, враховуючи і перепризначення, і нові звернення, а у жовтні ця цифра становила 43 тисячі.

Призначення субсидії має свою специфіку: поки управління не отримає всю необхідну інформацію, її не призначать. Йдеться про інформацію із фіскальної служби, органів місцевого самоврядування, підприємств, які надають житлово-комунальні послуги тощо.

«Є випадки коли неможливо призначити субсидію у встановлений термін, а це не довше місяця, коли та чи інша інформація не надана або надана з розбіжністю, – розповів Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту Тернопільської облдержадміністрації. – Якщо фіскальна служба, у якій ми беремо дохід сім’ї, і декларація заявника не співпадають тоді потрібно уточнювати інформацію із заявником. Часто буває, що заявник показує дохід від оренди земельного паю, а фіскальна служба на запит управління не подає такої інформації. Тоді управління має звернутися до заявника, щоб він підтвердив цей дохід відповідною довідкою з підприємства, яке орендує земельний пай. Є ряд підприємств, які чомусь не звітують у фіскальну службу щодо нарахування плати за пай. А це відтягує час призначення субсидій. Також є випадки, що не співпадає склад сім’ї. Тому її треба уточнювати. Зараз у всіх районах та Тернополі субсидії призначені включно за листопад повністю за винятком тих справ, які потребують уточнення, але їх відсоток не великий.».

Багато людей вперше звернулися за субсидіями у Тернопільському районі – 1990 осіб. Тому в районному управлінні соціального захисту не справляються вчасно з такою кількістю звернень. Та в облдержадміністрації обіцяють, що до кінця грудня проблему вирішать.

«Порівняно з іншими районами у Тернопільському різко виросла кількість звернень заявників до управління соціального захисту населення, – каже Вадим Боярський. – Наприклад, у Бережанському з 1 жовтня за новим призначенням звернулося 626 заявників, а у Тернопільському – 1990. Тому є ряд об’єктивних і суб’єктивних причин щодо затримки призначень субсидій у цьому районі: багато звернень, спеціалісти хворіють. На сьогодні над призначенням субсидій працюють всі відділи управління незалежно від їхніх функцій. Сподіваюся, що до кінця грудня ми цю роботу по Тернопільському району зробимо.».