Головна Новини Тернопільський підприємець два роки відстоює своє право на користування земельною ділянкою у...

Тернопільський підприємець два роки відстоює своє право на користування земельною ділянкою у судах

Майже три роки тернопільський підприємець Юрій Кривоус намагається відстояти своє право користуватися орендованою у міської ради землею. Розпочати на ній свою господарську діяльність він не може через перешкоджання одіозного місцевого бізнесмена Бориса Рубленика. У пошуках справедливості чоловік звернувся до суду. Та пройшовши за два роки різні суди, так і не зміг знайти захисту правосуддя на місцевому рівні. Та чоловік не буде зупинятися і звертатиметься до вищих інстанцій.

В чому суть справи, і з якими проблемами довелося зіткнутися підприємцеві, розповіли під час прес-конференції. У 2013 році депутати міської ради на сесії прийняли рішення надати право Юрію Кривоусу заключити договір на індивідуальне сервітутне користування земельною ділянкою на вулиці 15 Квітня площею 201 квадратний метр для ведення господарської діяльності. Процес укладання договору сервітуту, згідно даного рішення, підприємець розпочинає у 2016 році. Виготовляє усі необхідні документи та отримує погодження від різних служб на початок діяльності. На отриманій ділянці він планував встановити кіоски для торгівлі. Та як тільки почав їх монтувати, розпочалися проблеми.

«Як тільки Юрій Кривоус почав зведення легких архітектурних споруд на орендованій ділянці площею 2,01 сотих, з’являється Борис Рубленик і починає перешкоджати будівельним роботам: лягав на споруди, які зводились, закинув будівельникам на майданчик відро з хімікатами і робочі отруїлися, рубав кабелі сокирою, ламав інструменти, – розповіла Ружена Волянська, голова «Громадського руху». – Підприємець неодноразово викликав поліцію, та, прибувши на виклик, правоохоронці, почувши ім’я Бориса Рубленика, нічого не робили, відсторонювалися і від’їжджали. Борис Рубленик – один із одіозних бізнесменів Тернополя, який неодноразово упродовж 10 років «спливав» на теренах Тернопільщини з подібними справами. Тобто, якщо він захотів певну ділянку, то починає вчиняти рейдерські дії на цій ділянці або тих будівництвах, які розпочинали законослухняні підприємці. Зрозумівши, що поліція нічого зробити не може, Юрій Кривоус звертається за допомогою до Громадського руху. Щоб допомогти ми почали відвідувати регулярно поліцію, слідчих, начальника ГУНП. Після цього дії зі сторони Рубленика перестали бути настільки нахабні, але перейшли в іншу стадію. Навесні 2017 року Борис Рубленик і його син, також Борис Рубленик, привозять два транспортні засоби і ставлять їх на земельній ділянці Кривоуса, повністю її перегороджуючи. Також наймають охорону для автомобілів, перетворюючи таким чином чужу земельну ділянку на власну автостоянку. На той час Юрію Кривоусу вдалося встановити кіоски трохи більше, ніж на третині ділянки – на 85 квадратних метрах. Продовжити роботи та розпочати господарську діяльність він не може до сьогодні, хоча щомісяця, упродовж трьох років, сплачує оренду за земельну ділянку. Щоб позбутися транспортних засобів законними методами підприємець вирішує звернутися до суду.».

У кінці листопада суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Віктор Братасюк виносить рішення про те, щоб усунути перешкоди Юрію Кривоусу з його сервітутної землі та зобов’язати Рублеників забрати свої транспортні засоби. Сім’я Рублеників подає апеляцію, оскаржуючи рішення Братасюка.

«У Тернопільському апеляційному суді справу розглядали Олександра Ткач, Михайло Ходоровський і Галина Бершадська, – розповіла Ружена Волянська. – Вони видали постанову на 16 аркушах, у якій описали справу з численними фактами, які не відповідають дійсності та наявним документам. Справа розглядалася по суті, що Рубленики захопили землю, розмістивши на ній транспортні засоби. Кривоус просить у суді усунити перешкоду, щоб він розпочав свою діяльність. Судді у документі зазначають, що ділянку Кривоуса Рубленики використовують, як місце зберігання належних їм автомобілів. І це тільки одна із нісенітниць. Суд, на основі зібраних документів, які не відповідають дійсності, та за відсутності Кривоуса на судовому засіданні, оскільки судді закрили його, не дозволили йому прийти захистити себе, відмовили у клопотанні відкрити судове засідання, виносять постанову, у якій відмовляють Юрію Кривоусу у задоволені його позову першої інстанції, щоб Рубленики звільнили територію належну йому по сервітуту. Винесена ними постанова також не підлягає касаційному оскарженню. Ми не погоджуємось із цим, і Юрій Кривоус вже подав касацію у суд вищої інстанції. У ній вказано на грубі порушення, неузгодженості, дисциплінарні порушення суддів. Я від імені Громадського руху і Юрій Кривоус також подали скаргу на цих суддів у Вищу раду правосуддя».

Продовжувати боротьбу має намір і тернопільський підприємець, сподіваючись все-таки на позитивне вирішення цієї справи.

«Моє клопотання про розгляд справи із повідомленням учасників справи залишили без розгляду, тобто вони навіть не розглядали його, – зазначає Юрій Кривоус, приватний підприємець. – Ухвалу по ньому прийняли 22 квітня 2019 року, і того ж дня видали постанову по справі. Ось як оперативно наші суди працюють. Загалом цей суд тривав місяць після звернення Рубленика. Схоже на те, що його «сценарій» був написаний зазделегідь. Та зараз це для мене вже справа принципу. Я не можу зупинятися, будемо звертатися до громадськості, до журналістів, щоб справу просто так не залишати. Навіть якщо я не доб’юся справедливості, то комусь іншому мій досвід буде корисним. Тому що на чорне казати біле в судах неприпустимо. Не може так далі продовжуватися».