Коли бачиш роботи Миколи Бармака, мимоволі починаєш сумніватися, чи справді це яєчна шкаралупа? Його витвори дуже делікатні та витончені, навіть “повітряні”.
Автор каже, є такі роботи, які страшно брати в руки, щоб не пошкодити. Микола Бармак – професор, доктор історичних наук. Захопився різьбою по яєчній шкаралупі випадково. Якось він побачив в інтернеті різьблені роботи майстра з Америки Гарі Лемайстра і вирішив так само зробити самотужки, повідомляє Тернопіль 1.
Микола Бармак зізнається, зіпсував не один десяток яєць, допоки не навчився філігранній різьбі. Особливих таємниць у цій справі, каже, немає.
“Якоїсь нема такої спеціальної підготовки. Я просто видуваю середину. Даю можливість яйцеві підсохнути і можу працювати”, пояснює майстер.
Свої вміння професор радий передавати усім охочим. Сьогодні він дає майстер-клас для школярів. Діти від різьби у захопленні. Кажуть відчуття змішані – водночас і цікаво, і страшно. Незважаючи на крихкість та делікатність такої роботи, вона надзвичайно захоплює. На одну “різьблену” писанку Микола Бармак витрачає від 20 хвилин до кількох годин. Усе залежить від складності малюнка.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZJm68SX5_mA&w=560&h=315]