Головна Новини Тернопільський професор створює шедеври із яєчної шкарлупи (Відео)

Тернопільський професор створює шедеври із яєчної шкарлупи (Відео)

Коли бачиш роботи Миколи Бармака, мимоволі починаєш сумніватися, чи справді це яєчна шкаралупа? Його витвори дуже делікатні та витончені, навіть “повітряні”.

Автор каже, є такі роботи, які страшно брати в руки, щоб не пошкодити. Микола Бармак – професор, доктор історичних наук. Захопився різьбою по яєчній шкаралупі випадково. Якось він побачив в інтернеті різьблені роботи майстра з Америки Гарі Лемайстра і вирішив так само зробити самотужки, повідомляє Тернопіль 1.

Микола Бармак зізнається, зіпсував не один десяток яєць, допоки не навчився філігранній різьбі. Особливих таємниць у цій справі, каже, немає.

“Якоїсь нема такої спеціальної підготовки. Я просто видуваю середину. Даю можливість яйцеві підсохнути і можу працювати”, пояснює майстер.

Свої вміння професор радий передавати усім охочим. Сьогодні він дає майстер-клас для школярів. Діти від різьби у захопленні. Кажуть відчуття змішані – водночас і цікаво, і страшно. Незважаючи на крихкість та делікатність такої роботи, вона надзвичайно захоплює. На одну “різьблену” писанку Микола Бармак витрачає від 20 хвилин до кількох годин. Усе залежить від складності малюнка.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZJm68SX5_mA&w=560&h=315]