Головна Новини Тернопільський пластун Віктор Гурняк отримав посмертно волонтерську премію “Людина світла”

Тернопільський пластун Віктор Гурняк отримав посмертно волонтерську премію “Людина світла”

hromadske-hurniak-130 листопада правозахисна ініціатива Євромайдан SOS оголосила результати «Волонтерської премії» Євромайдан SOS та відзначила роботу волонтерів із різних куточків України у 10 номінаціях. Одним із номінантів на жаль постмертно став терноіпльськй пластун фотграф Віктор Гурняк. 

Звичайно, що волонтери працюють не для нагород, та й аби нагородити всіх, хто на це заслуговує, знадобились б сотні номінацій. Тому і роль цієї премії, радше, символічна. Вона покликана привернути увагу та популяризувати роботу звичайних людей за їх надзвичайну роботу та гідні вчинки на захист та допомогу людям. А також продемонструвати світу та нам самим як багато таких людей є наразі.

Добрі слова та благословіння для усіх без винятку волонтерів в Україні переказав у привітанні Блаженніший Любомир ГУЗАР“Шановні і дорогі волонтери, хто б ви не були, мій сердечний привіт вам, але ще важливіше – признання і вдячність, не тільки від мене, але від дуже багатьох людей за те, що ви робите. Дехто з вас одержить відзначення за вашу діяльність як приклад та заохоту для багатьох інших, але думаю і я певний, що усі ви без винятку одержите сторицею нагороду від нашого Отця на небі, який краще як ми всі бачить що ви робите, бачить доброту і чистоту  вашого серця і вашу щиру любов ближніх”.

Під час церемонії вручення «Волонтерської премії» було відкрито фотовиставку «Волонтерські ініціативи України». На ній представлена окремі успішні різнопланові ініціативи, що виникли у відповідь на подіїЄвромайдану, анексію Криму та війну на Сході. Дані ініціативи та їх волонтери де-факто виконують державницькі функції. Фотовиставка найближчим часом мандруватиме Україною та знайомитиме різні міста та містечка з різними прикладами волонтерської діяльності.

 «Наша виставка – це розповіді та фотосвідчення про людей, що зуміли об’єднатись перед обличчям небезпеки. Вони знайшли сили допомагати там, де з новими для України викликами була необхідність. – зазначає куратор фотовиставки, координатор освітніх програм Центру Громадянських Свобод Назарій БОЯРСЬКИЙ. – Саме дякуючи таким волонтерським ініціативам, ми можемо говорити не про зміну політичної верхівки, а саме про Революцію Гідності. Адже в служінні одне одному ми знаходимо свободу».

Перелік лауреатів «Волонтерської премії» Євромайдан SOS:

1) номінація “Людина світла”

Віктор Гурняк, фотокореспондент, волонтер, доброволець. Загинув, коли вивозив поранених побратимів 19 жовтня 2014 року під Щастям.

Валерій Постоловський, психолог, волонтер Психологічної служби Майдану. Згорів на роботі, самовіддано допомагаючи людям, від інфаркту 14 травня 2014 року.

2) номінація “Вибір FB-спільноти Євромайдан SOS”

Олена Куртяк, ініціатор створення групи “Молитовний Майдан”, координаторка групи “Дрогобич SOS – допомога армії”.

3) номінація “За гідний вчинок”

Андрій Козинчук, який працює над відродженням військової психології в зоні АТО. Самостійно виїздив до зони АТО для надання психологічних консультацій військовим. Призваний в якості психолога в один із батальйонів, де і знаходиться на даний час.

Соломія Бобровська, волонтерка, яка в дні масових розстрілів 18-20 лютого збирала інформацію в моргах для ідентифікації загиблих людей.

4) номінація “За мужність”

Андрій Захаров, засновник волонтерської організації “Захар” для адресної доставки посилок бійцям на передову.

Ксенія Бикова, Комсомольськ, два рази на тиждень возить допомогу військовим у місця, де точаться бої (зокрема, Донецький аеропорт).

5) номінація “За суспільне служіння”

Ірина Солошенко, медик-волонтерка Майдану, на даний час працює (фактично живе) у Центральному військовому госпіталі в Києві.

Ірина Тимофєєва, волонтерка Жіночої сотні самооборони Чернігова, невтомно опікується пораненими бійцями та координує наданням їм допомоги.

6) номінація “За людяність”

Олена Гончарова, одна із засновників групи “Станція Харків”, яка щоденно опікується сотнями людей із зони АТО.

Леся Літвінова, режисерка, яка, будучи вагітною, допомагала пораненим на Майдані, а згодом створила гуманітарний центр на Фролівський для допомоги переселенцям.

7) номінація “За збереження правди”

Ганна Мокроусова, Луганськ, одна із координаторів Восток-СОС, веде перелік цивільних заручників на території Донбасу, допомагає звільненим, підтримує родичів.

8) номінація “Людина дії”

Ірина Коваль, громадська ініціатива Центр зайнятості вільних людей, яка допомагає соціальній реабілітації та працевлаштуванню учасників Майдану та вимушених переселенців.

Олена Франківська-Подобєд, одна із організаторів Громадського сектору Євромайдану.

9) номінація “Допомога без кордонів”

Люба Шипович, США,  організаторка  групи “РАЗОМ”, яка системно працює для збору коштів, практичної допомоги та поширення правдивої інформації щодо ситуації в Україні.

10) номінація “Будуємо мости, а не стіни”

Маргарита Жукова, Луцьк, одна із організаторів безкоштовних курсів української мови для переселенців з Криму, організовує передачу допомоги від українців та кримських татар до Криму.