Головна Новини Тернопільський перинатальний центр знову в центрі скандалу

Тернопільський перинатальний центр знову в центрі скандалу

11180630_856809071059693_4781510214810722443_nЯк витратити 27 мільйонів, щоб ніхто не помітив результату. У Тернополі ось уже четвертий рік йде реконструкція перинатального центру. Безуспішно. Приміщення до використання не придатні, обладнання вартістю 12 мільйонів припадає пилом у складах.

Грибок на стінах, дірки в підлозі, місцями – гола цегла. Це центральний корпус тернопільського перинатального центру. Три роки тому тут почали реконструкцію, йдеться в сюжеті “Подробиць“.

“У 2012 році передбачено 37 мільйонів з 47, з яких використали на загальні будівельні роботи 15,7 мільйона”, – каже Іван Крисак – перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації

За словами директора фірми, яка виграла тендер на реконструкцію, сюди вклали 15 мільйонів. Хоча у що саме – на перший погляд не видно. На другий, втім, – також. Прокуратура шукала порушення – і знайшла. Зловживань всього на 125 тисяч. Справа вже в суді.

“Кримінальне провадження щодо посадових осіб одного з будівельних підприємств та управління капітального будівництва обладміністрації. Зазначені посадові особи внесли в акти виконаних робіт завідомо неправдиві відомості, чим завищили вартість виконаних робіт”, – говорить Андрій Зубач, заступник начальника відділу Прокуратури Тернопільської області.

У 2013 році державне фінансування припинилося. І ось як сьогодні виглядає приміщення після ремонту.

У цій історії про розтрачені кошти є ще один нюанс – ледве почавши реконструкцію, генеральний розпорядник – тобто управління капітального будівництва – чомусь відразу ж вирішило купити обладнання для нового перинатального. На 12 мільйонів гривень. Купило. І тепер воно припадає пилом на складі в сусідньому райцентрі. Навіщо було так поспішати – питати тепер немає з кого.

“Взяли ті гроші використали на що-небудь – на якісь меблі, запчастини, або обладнання. Куди ставити обладнання, на двір, або комусь на мізки ставити це обладнання? Навіщо комусь треба, треба було закінчити роботи”, – говорить Василь Депас, керівник-фірми-генпідрядника.

“Дане обладнання втрачає термін придатності”, – говорить Віктор Куценко, головлікар Тернопільського перинатального центру.

Не минуло й три роки – і ось обласні депутати вирішили передати обладнання перинатальному центру. Але встановлювати його все ще нікуди. Та й чи буде що встановлювати? Побачити куплену апаратуру журналістам не вдалося – виявилося, вона зберігається на режимних і дуже секретних складах. А тепер головне питання: чи понесе хто-небудь відповідальність за розтрати та зловживання, – залишається відкритим.

Нинішня влада ніби як ні при чому – винні попередники, але їх у нас карати чомусь не прийнято. А головний акушерський заклад області, як і раніше, працює в так званих “пристосованих приміщеннях”.