Головна Новини Тернопільський науковець розповів про фальшиві печатки збаразьких князів

Тернопільський науковець розповів про фальшиві печатки збаразьких князів

Дослідник та науковець з Тернопільщини Руслан Підставка розповів про фальшиві печатки збаразьких князів.

“Одним з доказів „неідентичності“ предка кн. Збаразьких — Федька Несвізького і кн. Федора Корибутовича (внука Великого князя Литовського Ольгерда Гедиміновича) є, на думку доктора історії Олега Однороженка, сфрагістичний матеріал обох історичних осіб, що жили в один і той же час, але не фігурують поряд (разом) на одному документі. Якщо базовим елементом печатного знаку Івана Несвізького та його імовірного нащадка князя Федька є перехрещений хрест „кросслет“, то на печатці кн. Корибута-Дмитра та його сина Федора Корибутовича – „горизонтальна вісімка“ з простим латинським хрестом по центру. Однак, схрестити змію з їжаком, для підтвердження сконструйованої родової легенди, і тим самим, розвіяти сумніви стосовно королівсько-ягелонського походження свого роду вирішив „перший Корибутович“ – кн. Стефан Збаразький, – відзначає Руслан Підставка. –  В 2014 р. на київському антикварному ринку, як зазначає дослідник середньовічної нумізматики і сфрагістики Ростислав Саввов, „з’явилась велика свинцева двобічна підвісна печатка, знайдена на одному з давніх поселень під Смілою“. Розчищена з бурих нашарувань, патинована печатка мала 4 см в діаметрі з товщиною 0,3-0,4 см; канали для шнурка деформовні, а його залишків не збереглося. З однієї сторони містився напис кирилицею: „+ПЕЧАТЬ КНЯЗЯ КОРИБУТА“, а в середині – „кросслет“ та півмісяці рогами додолу над шестипроменевою зіркою. На звороті печатки, у центральній частині заґратованого поля — вершник на коні з піднесеним у правій руці списом (сулицею). Саме така видозміна литовської „Погоні“ (за винятком дрібних відмінностей) відома з ВОСКОВИХ печаток Корибута 1385-88 рр., але на протилежному боці весь простір займав, виключно, напис в чотири рядки „ПЕЧА/ТЬ КНЯ/ЗЯ КОРИ/БУТА“.

Поява такої довговічної свинцевої печатки мала би означати, що Корибут (у хрещенні — Дмитро) Ольгердович, поряд з традиційною литовською „Погонею“ (на одній стороні) використовував і „кросслет“ Несвізьких-Збаразьких (на іншій) і, як наслідок, – Збаразькі — це Корибутовичі..! АЛЕ…:
• свинцеві печатки з другої половини ХІV ст. не використовувались і були замінені на воскові;
• німецький щит, в якому поміщений „кросслет“ почав використовуватися лише в ХVІ ст., а до цього часу, як правило, базові елементи печатки використовувались зовсім без щита;
• еволюція „крослета“ до такого вигляду, яким він зображений на об’єкті дослідження (на півмісяці рогами вниз та шестипроменевою зіркою) тривала близько сторіччя і остаточно була сформована в другій половині ХV ст. (≈1475 р.);
• особистий печатний знак Корибута (а не династична „Погоня“) був зовсім іншим – „горизонтальна вісімка — безкінечність“ з простим хрестом по центру. Але він (цей знак) став відомий науці лише з кін. ХІХ ст. завдяки віднайденим РІДКІСНИМ(!) сіверським МОНЕТАМ Корибута. Встановлено, що таким же печатним знаком (тільки з крапками у центрі кіл „вісімки“) користувався і його син Федір Корибутович.

“Таким чином, в кінці ХVІ ст. з відомою метою і, думаю, що на 99%, відомо ким було виготовлено цей фальсифікат, який тепер знаходиться у приватній колекції Юрія Покрасса. Оглянути цей артефакт можна на фб-сторінці колекціонера. (за метеріалами статті Ростилава Саввова „Печатка „Корибута“ – речовий доказ давнього фальшування“).
ТАК ТВОРИЛАСЯ ІСТОРІЯ НАЙБАГАТШОЇ ДИНАСТІЇ У РЕЧІ ПОСПОЛИТІЙ — КНЯЗІВ ЗБАРАЗЬКИХ-ВИШНЕВЕЦЬКИХ..! ЧИ ВИТВОРЯЛАСЯ.?!, – наголосив науковець. –  Детальніше по темі у моїй статті за 2011(!) р. „Історія Збаража: від Корибута до князів Збаразьких гербу “Корибут” (на основі аналізу історичних джерел) Точка доступу: https://docplayer.net/55920085-Literatura-ta-kultura-poliss… с. 79. Є ляпи, але я тільки з 2010 року в темі”., – пише сайт Тернополяни з посиланням на історика.