Головна Новини Тернопільський медик розповіла як правильно обирати полуницю, щоб не нашкодити здоров’ю

Тернопільський медик розповіла як правильно обирати полуницю, щоб не нашкодити здоров’ю

На тернопільських ринках вже продають полуниці. Мабуть, кожен звертає увагу на велику, червону полуницю, яка лежить на прилавках. Вона так і вабить нас своїм запахом та красою. Та й вже скоро з’являться ягоди на наших грядках.
Полуниця, корисні властивості якої відомі вже давно, сьогодні вважається однією з найбільш необхідних організму ягід в сезон її дозрівання. Вона сприяє зміцненню імунної системи, нормалізує обмінні процеси, захищає судини і серце. Є джерелом вітаміну С. Окрім цього, в полуниці багато заліза, йоду, фтору, міді, марганцю, кальцію.
А запах стиглої ягоди здатний подарувати людині прилив бадьорості і гарного настрою.

Але щоб ці ягоди дійсно принесли користь нашому організму та збагатили його вітамінами, вибираючи їх, слід звернути увагу:
1. Стигла полуниця має яскраво-червоне забарвлення. Ягода повинна бути гладка та блискуча. Якщо на полуниці є плями, або ягода темного відтінку, то краще відмовитися від купівлі такого десерту.
2. Ягоди не повинні бути дуже пружними. Якщо полуниця дуже міцна, то, ймовірно, вона була рано зірвана та її обробляли різними хімзасобами для дозрівання.
3. Особливий полуничний запах. Потрібно вибирати полуницю, що має приємний, яскраво виражений запах стиглих ягід. Якщо ж полуниця зовсім не пахне, то вона дозріла неприродним способом.
4. Зелений хвостик. Головна ознака свіжості полуниці – хвостик. Його листочки не повинні бути сухими чи зів’ялими, а мають щільно прилягати до ягоди.
Купуючи ягоди, відмовтесь від звички куштувати їх на ринку. А також у жодному разі не можна їсти овочі та ягоди просто з городу, особливо — з нижніх гілок. Адже контактуючи з землею вони можуть забруднитися різноманітними мікроорганізмами, і яйцями гельмінтів та найпростіших.
Полуниця – найпроблемніша ягода з точки зору обробки для зменшення нітратів. ЇЇ не можна ні надовго замочити, ні відварити, ні почистити, як інші ранні овочі. Саме тому її слід мити, занурюючи малими порціями у достатньо великий об’єм води, а воду при цьому можна підкислити лимонним соком чи лимонною кислотою. Та ще й тому, що паразити живуть переважно на листках, радимо мити полуницю без листків.
Для того, щоб отримати максимальну кількість вітамінів та мікроелементів, рекомендується вживати полуницю, зірвану не раніше 48 годин тому і тільки ті ягоди, які не встигли побувати в холодильнику.
Звертаємо увагу, що добова норма не повинна перевищувати 500 грам ягід, оскільки надмірна їх кількість може привести до розладу кишечника. Піддаватися полуничній спокусі не варто людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Також полуниця є досить сильним алергеном, тому схильним до алергій людям можна її їсти лише в невеликих кількостях, в поєднаннях з молочними продуктами. Малюкам до двох років полуницю краще не давати.
Придбавши або виростивши на присадибній ділянці овочі, ягоди, зелень, ви можете звернутись в територіальні міжрайонні відділи та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» для проведення лабораторних досліджень на визначення вмісту нітратів у них.
Смакуйте на здоров’я!

Лікар з гігієни харчування Білинська О.Я.