Головна Новини Тернопільський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу засудженого до довічного позбавлення волі

Тернопільський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу засудженого до довічного позбавлення волі

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду в режимі відеоконференції розглянула апеляційну скаргу засудженого до довічного позбавлення волі Юрія К. на ухвалу Бучацького районного суду від 27 липня 2021 року, якою йому відмовлено в звільненні умовно-достроково або пом’якшенні покарання.

         Не погодившись із судовим рішенням, засуджений подав апеляційну скаргу, вказавши, що судом першої інстанції залишено поза увагою його доводи стосовно застосування норм Конвенції та практики Європейського суду з прав людини. Тож просив переглянути обране йому покарання.

        Як встановлено судом, вироком Апеляційного суду Закарпатської області від 18 березня 2011 року раніше неодноразово судимого Юрія К. визнано винним та засуджено за п. п. 1, 4, 6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство двох осіб, вчинене з особливою жорстокістю з корислих мотивів за попередньою змовою групою осіб), ч. 3 ст. 185 (крадіжки, поєднані з проникненням у житло), ч. 3, 4 ст. 187 КК України (розбій, вчинений організованою групою, поєднаний із проникненням у житло та заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) та засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна, що є його власністю.

         У судовому засідання Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, заслухавши доповідь судді, думку прокурора, доводи засудженого та його захисника, зазначила, що законодавство України не передбачає процесуальної процедури умовно-дострокового звільнення від відбування покарання або пом’якшення покарання особам, засудженим до довічного позбавлення волі, і суд не вправі перебирати на себе повноваження виконання функцій законодавчої влади.

         Стосовно посинання Юрія К. на практику ЄСПЛ, у пункті 193 рішення ЄСПЛ по справі “Пєтухов проти України” Суд зазначив, що Договірні Держави користуються високим ступенем розсуду при прийнятті рішення про доречну тривалість тюремного ув`язнення за окремі злочини. Сам факт того, що довічне ув`язнення може відбуватись у повному обсязі, не означає, що воно суперечить статті 3 Конвенції. Відповідно перегляд довічних ув`язнень не обов`язково призведе до звільнення ув’язненого.

         З огляду на наведене, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу засудженого Юрія К. залишила без задоволення. 

                       Пресслужба Тернопільського апеляційного суду